Sari la conținut

Contactele intime regulate îmbunătățesc memoria și toate funcțiile cognitive ale vârstnicilor. Cercetător: ”Frecvența e cheia”

Sursă foto: Esther Ann/unsplash
Sfaturi pentru o relație de cuplu sănătoasă

Contactele intime regulate mențin creierul în formă la bătrânețe, îmbunătățind performanțele cognitive, potrivit unui studiu recent. 

Un studiu longitudinal despre viață, sexualitate și acuitatea mentală, realizat în SUA, a arătat că activitatea sexuală la persoanele în vârstă, care nu locuiesc în azile, este asociată cu o funcție cognitivă mai bună în viitor.

Setul de date este reprezentativ la nivel național și include informații despre cât de des au relații intime voluntare (nu neapărat raport sexual), nivelul de plăcere pe care îl obțin din acele relații intime (orgasm sau nu) și cât de satisfăcătoare din punct de vedere emoțional le par relațiile intime.

Funcția cognitivă a participanților a fost determinată printr-un proces oficial de notare, care ia în considerare aspecte legate de atenție, memorie, limbaj, gândire conceptuală, calcul și orientare.

Cât de des e normal să ai raport intim la bătrânețe

Atunci când au analizat datele studiului, sociologii Shannon Shena de la Hope College și Hui Liub de la Purdue University au descoperit că rapoartele intime sunt asociate cu o sănătate mai bună a creierului în toate grupurile de vârstă luate în considerare, cu toate că în moduri subtil diferite.

Printre cei cu vârsta între 75 și 90 de ani, frecvența contactelor intime părea să fie cheia. S-a constatat că acest grup avea o funcție cognitivă semnificativ mai bună cinci ani mai târziu dacă aveau relații intime cel puțin o dată pe săptămână.

Pentru adulții cu vârsta între 62 și 74 de ani, în schimb, cel mai important factor pentru sănătatea viitoare a creierului era calitatea sexului, în ceea ce privește aspectele fizice și emoționale.

„Așa cum s-a văzut în eșantionul nostru, promovarea calității sexuale în rândul cuplurilor poate fi o modalitate de a combate întreruperile pe care oamenii le anticipează în procesul de îmbătrânire”, sugerează Shena și Luib, „iar aceste sentimente legate de calitatea sexuală se pot manifesta în sănătatea cognitivă ulterioară.”

Relațiile sexuale de cuplu nu sunt doar o activitate pentru tineri. Studiile arată că ele continuă la peste jumătate din persoanele cu vârsta de 62 de ani și peste.

Cu toate acestea, deși cercetările au descoperit că sexul poate avea beneficii pentru sănătatea mentală și fizică, inclusiv îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, reducerea stresului și îmbunătățirea fericirii și bunăstării, impactul său asupra sănătății creierului în procesul de îmbătrânire este în mare parte necunoscut.

Numeroase studii au remarcat că singurătatea și izolarea socială sunt asociate cu declinul cognitiv la bătrânețe; totuși, aceste analize nu iau în considerare adesea unul dintre cele mai intime tipuri de activitate socială: sexul.

În plus, unii experți consideră că lipsa de activitate socială este o consecință a declinului cognitiv și nu o cauză a acestuia.

Cu toate acestea, modelele pe care Shena și Luib le-au folosit în studiul lor sugerează că legătura dintre contacte intime și sănătatea cognitivă nu merge în ambele sensuri. Cu alte cuvinte, au descoperit că o funcție cognitivă mai bună nu a fost predictivă pentru activitatea sexuală la cinci ani după aceea.

„A fost surprinzător că nu au existat rezultate semnificative în legătură cu modul în care funcționarea cognitivă a fost legată de activitatea sexuală sau calitatea sexuală cinci ani mai târziu”, explică Shena lui Eric W. Dolan la PsyPost.

„Chiar dacă poate părea că funcționarea cognitivă ar putea fi legată de sexualitate, noi nu vedem cu adevărat dovezi în acest sens, chiar și atunci când ne-am concentrat pe diferite grupuri de vârstă și de gen. În schimb, rezultatele indică importanța sexualității și modul în care contribuie la rezultatele ulterioare ale sănătății.”

Interacțiunile sociale protejează împotriva declinului cognitiv

Concluziile sugerează că cel puțin anumite tipuri de activități sociale ar putea avea cu adevărat un rol protector împotriva declinului cognitiv, deși este nevoie de mai multă cercetare în rândul unor colective mai mari și pe perioade mai lungi de timp.

În mod interesant, în timp ce sănătatea cognitivă a bărbaților mai în vârstă a fost legată de plăcerea fizică ridicată în acest studiu, această legătură nu a fost observată în cazul participanților mai în vârstă de sex feminin.

Cu toate acestea, nu s-au observat alte diferențe între sexe. Rasă, etnie, nivel de educație, statut marital și autoevaluarea sănătății fizice și mentale nu păreau să fie factori care să influențeze.

Shena și Luib au propus mai multe explicații pentru rezultatele lor.

În primul rând, contactele intime implică adesea mișcare, ceea ce înseamnă că îmbunătățirea performanței cognitive poate fi datorată îmbunătățirii sănătății cardiovasculare, care, la rândul său, poate crește fluxul de sânge spre creier și reduce inflamația.

Sexul este, de asemenea, cunoscut pentru a reduce stresul, iar stresul este considerat a împiedica creșterea neuronală în unele părți ale creierului asociate cu memoria.

În cele din urmă, sexul poate îmbunătăți funcția cognitivă prin eliberarea de dopamină, care este un neurotransmițător legat de îmbunătățirea memoriei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel