joi, iulie 29, 2021

Există multe păreri conform cărora consumul peștelui ne poate dăuna sănătății. Acesta poate conține uneori metale grele, dăunătoare pentru organism. Cu toate acestea, cât de adevărat este acest lucru și

care sunt riscurile consumului de pește, în această privință?

Mihaela Bilic, renumit nutriționist și expert în boli metabolice, explică beneficiile consumului de pește asupra sănătății și, de asemenea, clarifică potențialele riscuri.

Contaminarea organismului cu metale grele prin consumul de pește. Cum este posibilă?

Peștele, prieten sau dușman?!

Nu știu de ce avem o bucurie aparte când reușim să desființăm, cu așa-zise argumente, un aliment sau un produs. Și de cele mai multe ori nu este vorba de informații exacte, ci de replica penibilă “am auzit că…” Spuse pe un ton serios, grozăvii

de genul “adulții nu trebuie să mănânce lapte” sau “peștele este contaminat cu mercur”, ajung să fie adevăruri ce nu mai au nevoie de demonstrație.

În cărțile de nutriție lucrurile sunt mult simplificate, astfel încât publicul larg să se relaxeze când vine vorba de mâncare. Citez: “beneficiile aduse de consumul regulat de pește (n.r. minim de 3 ori/săptămână) sunt infinit superioare riscului de contaminare cu metale grele”. Iar aici merită să facem câteva precizări:

-orice lot de pește care ajunge la vânzare trebuie să fie însoțit de acte/analize doveditoare pentru zona de pescuit și

conținutul de metale grele;
-risc de contaminare au numai peștii mari, în al căror ficat se pot acumula în mod excepțional urmele de mercur prezente în cantitățile mari de pește cu care aceștia se hrănesc;
-o alimentație sănătoasă presupune alternarea speciilor de pești pe care le consumăm, iar dacă este vorba de pești mici, atunci nici urmă de risc!

Peștele posedă calități nutriționale prețioase care nu pot fi înlocuite de niciun alt aliment de aceea trebuie introdus în meniul întregii familii de 2-3 ori/ săptămână.

Propun autorităților ca în completarea sloganurilor legate de consumul

de apă, fructe și legume, sare, zahăr și grăsimi, să introducem o nouă recomandare legată de consumul regulat de pește și fructe de mare.

Iar pe consumatori îi sfătuiesc să nu mai plece urechea la zvonuri și știri nefondate, fără pește sănătatea are numai de suferit. Și nu doar sănătatea noastră, ci și sănătatea copiilor noștri, pentru că dezvoltarea sistemului nervos și forța sistemului imunitar sunt dependente de pește De care vreți voi, numai pește să fie”, a explicat nutriționistul, pe Facebook.

 

Ultimele stiri

Parteneri