miercuri, octombrie 27, 2021

COPAC, apel către autorități. Actualizați lista de medicamente compensate și gratuite cât mai urgent!

Una dintre cele mai mari asociații de pacienți din România, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu

Afecțiuni Cronice (COPAC) face un apel public către autorități să actualizeze lista de medicamente compensate și gratuite cât mai urgent.

„Facem un apel public către Guvernul României prin Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe să actualizeze lista de medicamente compensate și gratuite cât mai urgent.

Sunt 39 de molecule evaluate de Agentia Națioanală a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România pe diverse afecțiuni cronice grave, cum sunt oncologia, diabet, HIV/SIDA, etc., care în prezent stau pe masa Guvernului și așteaptă să fie aprobate deși aveau termen data de 1 noiembrie.

Atragem atenția Guvernului României că sistemul de sănătate trebuie

să se îngrijească și de pacienții cu afecțiuni cronici, printre cei mai vulnerabili, mai ales în contextul pandemiei. Pacienții au nevoie de tratamente noi și eficiente, care să le țină boala cronică sub control și, în același timp, să evite împovărarea în plus a sistemului de sănătate.

În acest fel, considerăm că Guvernul poate demonstra că pacienții cronici reprezintă cu adevărat o prioritate și îi poate ajuta pe unii dintre aceștia să aibă o viață mai bună prin accesul la tratamente noi și eficiente. Niciodată nu a fost mai important ca în acest an pandemic ca pacientul cronic să fie

o prioritate pentru sănătate!”, arată reprezentanții COPAC.

Dragoș Garofil, secretarul de stat în Ministerul Sănătății,  a precizat că lista celor 39 de medicamente se află pe traseul de avizare. Lista ar urma să intre în discuția Guvernului, dar nu se știe când, potrivit RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Ultimele stiri