Sari la conținut

Copiii pot face diabet? Care sunt cauzele?

Copii pot face diabet? Care sunt cauzele?
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Diabetul de tip 2 se poate dezvolta la oricine, inclusiv la copii. Afecțiunea este mai probabil să se dezvolte la persoanele cu supraponderabilitate.

Copiii pot face diabet? Care sunt cauzele? Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică care poate apărea la orice vârstă. Adesea are un debut lent, gradual, ceea ce poate face dificilă detectarea și diagnosticarea la copii.

Ratele de copii cu diabet de tip 2 sunt în creștere odată cu creșterile celor cu obezitate.

Copiii pot face diabet? Care sunt cauzele?

Diabetul de tip 2 este o afecțiune care durează toată viața și care poate duce la complicații grave dacă o persoană nu primește tratament.

Cu toate acestea, cu o dietă atent controlată, ajustări ale stilului de viață și medicamente pentru a controla glicemia, afecțiunea poate intra în remisiune pe termen lung.

Diabetul de tip 2 are adesea un debut lent, gradual. Din această cauză, simptomele pot fi dificil de detectat, iar unii copii pot să nu aibă niciun simptom.

Care sunt simptomele diabetului?

Simptomele sunt similare la copii mai mici, adolescenți și adulți. Copiii cu diabet de tip 2 pot avea următoarele simptome:

  1. Urinare crescută: Un copil cu diabet de tip 2 ar putea urina mai frecvent decât o făcea înainte de apariția afecțiunii. Atunci când există un exces de zahăr în sânge, organismul excretă o parte din el în urină, iar excesul de apă îl urmează.
  2. Setea crescută: Copiii cu diabet de tip 2 ar putea începe să exprime nevoia de a bea mai mult decât de obicei. Acest lucru se datorează faptului că mai multă urinare poate provoca deshidratare, ceea ce duce la sete.
  3. Oboseală: Atunci când organismul nu folosește eficient zahărul din sânge, un copil poate dezvolta oboseală. Disconfortul emoțional și fizic de a trăi cu efectele mai severe ale diabetului ar putea provoca, de asemenea, senzații persistente de oboseală.
  4. Vedere încețoșată: Nivelul ridicat de zahăr din sânge poat atrage lichid din lentilele ochilor, făcând mai dificilă concentrarea.
  5. Piele întunecată: Rezistența la insulină ar putea duce la dezvoltarea unei afecțiuni a pielii numită acanthosis nigricans, care poate provoca întunecarea unor zone de piele. Aceasta afectează adesea axilele și partea din spate a gâtului.
  6. Vindecarea lentă a rănilor: Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate încetini vindecarea rănilor și infecțiilor  pielii.

Cauzele diabetului la copii

Problemele de control al zahărului din sânge, sau glucoza, caracterizează diabetul. De obicei, pancreasul ajută o persoană să își controleze glicemia prin eliberarea unui hormon numit insulină.

Insulina permite glucozei din sânge să intre în celule, părăsind fluxul sanguin și scăzând nivelul de zahăr din sânge al unei persoane.

La un copil sau adult cu diabet de tip 2, organismul fie nu produce suficientă insulină, fie dezvoltă rezistență la insulină, în care celulele devin mai puțin sensibile la efectele acestui hormon.

Diabetul de tip 2 se poate dezvolta la oricine, inclusiv la copii. Afecțiunea este mai probabil să se dezvolte la persoanele cu supraponderabilitate sau obezitate. În trecut, comunitatea medicală se referea la diabetul de tip 2 fie ca diabet cu debut la vârsta adultă, fie ca diabet non-insulino-dependent.

Cu toate acestea, această afecțiune apare la un număr tot mai mare de copii și adolescenți, deoarece ratele de obezitate continuă să creascăSursa de încredere, potrivit medicalnewstoday.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel