Sari la conținut

Cum reglează insulina și glucagonul zahărul din sânge?

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cele șapte fructe cu IG ridicat periculoase pentru diebatici

Cum reglează insulina și glucagonul zahărul din sânge? Insulina și glucagonul ajută la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge. Glucagonul ajută la prevenirea scăderii zahărului din sânge, în timp ce insulina împiedică creșterea excesivă.

Insulina și glucagonul lucrează împreună și au un rol vital în reglarea nivelurilor de zahăr din sânge ale unei persoane. Glucagonul descompune glicogenul în glucoză care ajunge în ficat. Insulina permite glucozei să intre în celule, unde o utilizează pentru a produce energie.

Cum reglează insulina și glucagonul zahărul din sânge?

Insulina și glucagonul ajută la menținerea homeostazei, unde organismul își păstrează echilibrul. Atunci când nivelul de zahăr din sânge al unei persoane este prea mare, pancreasul  secreta mai multă insulină.

Acest echilibru ajută la furnizarea suficientă de energie celulelor, în timp ce previne daunele care pot rezulta din nivelurile constante ridicate ale zahărului din sânge.

Dacă organismul unei persoane nu poate menține acest echilibru, pot apărea diabetul și alte condiții. Insulina și glucagonul prescrise pot ajuta să mențină nivelurile de zahăr din sânge în limite sigure.

Când o persoană consumă carbohidrați prin alimente, corpul ei convertește carbohidrații în glucoză.

Cu toate acestea, corpul nu folosește întreaga glucoză odată. În schimb, o convertește în molecule de stocare numite glicogen și le depozitează în ficat și mușchi.

Când corpul are nevoie de energie, glucagonul din ficat transformă glicogenul înapoi în glucoză. Din ficat, intră în fluxul sanguin. Aici, insulina îi permite să intre în celule și să furnizeze energie pentru toate funcțiile corpului.

Cum funcționează insulina?

În pancreas, diferite tipuri de celule islet eliberează insulină și glucagon. Celulele beta eliberează insulină, în timp ce celulele alfa eliberează glucagon.

Celulele corpului au nevoie de glucoză pentru energie, iar insulina permite glucozei să intre în celule.

Insulina se atașează la receptorii de insulină de pe celulele din întregul corp, instruindu-le să se deschidă și să permită intrarea glucozei.

Nivele scăzute de insulină circulă constant în întregul corp. Un vârf de insulină semnalează ficatul că nivelul de glucoză din sânge al unei persoane este, de asemenea, ridicat, determinând ficatul să absoarbă glucoza și să o transforme în glicogen.

Când nivelurile de zahăr din sânge scad, glucagonul instruiește ficatul să transforme glicogenul înapoi în glucoză, determinând nivelurile de zahăr din sânge ale unei persoane să revină la normal.

Cum funcționează glucagonul?

Ficatul stochează glucoza pentru a alimenta celulele în perioadele de scădere a zahărului din sânge. Dacă persoana sare peste mese și nu are o dietă echilibrată, nivelul de zahăr din sânge se poate reduce drastic.

Prin stocarea glucozei, ficatul se asigură că nivelurile de glucoză din sânge ale organismului rămân constante între mese și în timpul somnului.

Atunci când nivelurile de glucoză din sânge ale unei persoane scad, celulele pancreatice secreta glucagon, stimulând două procese: gluconeogeneza și glicogenoliza. Ficatul furnizează sau stimulează producția de glucoză folosind aceste procese.

În glicogenoliză, glucagonul instruiește ficatul să transforme glicogenul în glucoză, făcând glucoza mai disponibilă în fluxul sanguin.

Ficatul produce glucoză din produsele secundare ale altor procese. Gluconeogeneza are loc și în rinichi și în unele alte organe.

Atunci când nivelurile de glucoză din organism cresc, insulina permite glucozei să intre în celule.

Glucagonul interacționează cu ficatul pentru a crește nivelul de zahăr din sânge, în timp ce insulina reduce nivelul de zahăr din sânge, ajutând celulele să utilizeze glucoza.

Nivelul de zahăr din sânge

Nivelele de zahăr din sânge ale unei persoane variază pe parcursul zilei, dar insulina și glucagonul le mențin într-un interval sănătos în general.

Când organismul nu absoarbe sau nu convertește suficientă glucoză, nivelele de zahăr din sânge rămân ridicate. Insulina reduce nivelele de zahăr din sânge ale organismului și furnizează celulelor glucoza pentru energie, ajutând celulele să absoarbă glucoza.

Când nivelele de zahăr din sânge sunt prea scăzute, pancreasul eliberează glucagon. Glucagonul instruiește ficatul să elibereze glucoza stocată, ceea ce determină creșterea nivelelor de zahăr din sânge ale organismului.

Hiperglicemia se referă la niveluri ridicate de zahăr din sânge. Nivelele persistente ridicate pot cauza daune pe termen lung în tot corpul.

Hipoglicemia înseamnă că nivelurile de zahăr din sânge sunt scăzute. Simptomele includ amețeli și senzații de leșin, iar aceasta poate fi periculoasă pentru viață, potrivit www.medicalnewstoday.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel