sâmbătă, iunie 25, 2022

Nutriționista Mihaela Bilic explică pe larg conceptul de educație alimentară și cum pot părinții veni în sprijinul copiilor pentru a-i ajuta să se dezvolte sănătos. Mihaela Bilic atrage atenția că o educație alimentară încă de la o vârstă fragedă va ajuta copilul să evite probleme de sănătate precum obezitatea.

Mai jos regăsiți regulile de bază pe care orice părinte ar trebui să le respecte pentru a avea un copil sănătos.

Te-ar mai interesa: Depresie după avort spontan: 5 moduri de a face fa...

„Nutriția la copii…chiar face diferența👫

Niciodată alimentația nu a fost mai importantă decât în copilărie, mâncarea are un rol fundamental în creștere. Și pe lângă nevoile nutriționale, tot în copilărie se dezvoltă o relație echilibrată cu mâncarea.

Care sunt regulile care trebuie respectate?

❇️ Copii au nevoie de nutrienți de calitate, repartizați in 3 mese principale si 1-2 gustări. Stomacul unui copil este mic si se umple rapid, el va prefera instinctiv produsele concentrate in calorii (branzeturi, mezeluri, dulciuri) si va evita legumele. Este normal, creștem din grăsime și zahăr nu din apă și fibre.

Te-ar mai interesa: Te-ai săturat de ceaiul verde? Încearcă ceaiul de ...

❇️ Pana la vârsta de 5 ani tubul digestiv este sensibil și incomplet dezvoltat, evitați cerealele integrale si fibrele in exces. Dați copiilor pâine albă si legume prelucrate termic, ca să limitați aportul de fibre insolubile si riscul de intolerante digestive.

❇️ Dieta recomandată copiilor va conține 55% grăsime, iar peștele gras se consumă de min. 2 ori/săpt. Copiii trebuie sa bea lapte integral, grasimea din lapte, unt si brânzeturi asigură aportul de acizi grași si vitamine liposolubile necesare funcționării sistemului nervos. Produsele lactate au efect de prevenire a obezității și contribuie la creșterea în înălțime, laptele fiind principala sursa de calciu și vit. D pentru un copil.

Te-ar mai interesa: Boala lui Traian Băsescu. Profesorul Ciurea: E o d...

❇️ Sucul de fructe consumat in exces predispune la obezitate infantilă si atacă smalțul dinților. Consumul de suc, chiar și natural, nu trebuie să depășească jumatate de pahar/zi. Băutura ideală pentru copii este apa, iar fructele trebuie mâncate ca atare, mestecate.

Zaharul si mierea sunt produse fără valoare nutritiva, predispun la îngrășare și dezvoltă preferinta pentru gustul dulce. Apelati la fructe, plăcinte, înghețată si deserturi pe baza de lapte, sunt cele mai sănătoase deserturi.

Te-ar mai interesa: Cât de periculos este leșinul: 5 semne care alerte...

❇️ La copii creșterea in greutate se face cu o medie de 2-3 kg/an, iar in înalțime câștigă 6-8 cm/an. Pentru a sustine aceast ritm, alimentatia trebuie sa fie variată, cu produse hrănitoare, care să acopere nevoile organismului: ouă, carne și pește, făinoase, leguminoase și produse lactate. Se acordă atenție și diversificării gustului, copiii trebuie să se obișnuiască cu o paletă largă de arome si consistențe alimentare.

Te-ar mai interesa: Luna Plină în Capricorn. Astrolog: Vești mai neplă...

Obezitatea la copiii

❇️ Până la 5 ani portia corectă pentru un copil este jumatate din portia unui adult. Dupa aceasta vârsta porția va creste la 2/3 din portia adultilor. Copiii nu pot si nu trebuie forțați să mănânce, ei vor fi încurajați sa asculte semnalele transmise de propriul corp. Mâncarea nu trebuie transformată in recompensa, pedeapsa sau mijloc de alungare a plictiselii, tristeții si supărării.

❇️ Copiii NU au capacitatea de a alege o dietă echilibrată și nu pot fi lăsați să ia singuri decizii alimentare. Părinții sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sănătoase, din care cel mic alege ce vrea să mănânce.

Copiii sunt oglinda părinților și vor imita obiceiurile alimentare pe care le văd in casă. Vă doriți copii bine crescuți? Atunci întreaga familie trebuie să aibă un stil de viață sănătos. Evitați produsele ambalate și ultra procesate, respectați ritmul meselor, eliminați ronțăielile, consumați mâncare gătită și stați la masă împreună- educația alimentară se face în copilărie!”, a explicat nutriționista Mihaela Bilic într-o postare pe rețelele sociale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private