Sari la conținut

Primele semne de alarmă că ai putea avea Covid-19. Principalele simptome ale infecției cu coronavirus

Din cuprinsul articolului

Coronavirus, principalele simptome ale infecției cu Covid-19. Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni.

La om provoacă infecţii respiratorii, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă boala coronavirus COVID-19.

Noul virus are o perioadă de incubaţie ce poate să ajungă până la două săptămâni, „iar contagierea este posibilă în timpul perioadei de incubaţie”, ceea ce înseamnă că infectarea poate să aibă loc chiar şi înainte de apariţia simptomelor, potrivit  autoritățile medicale chineze, locul din care virusul a apărut și s-a răspândit îngrijorător în întreaga lume, ajungând în punctul în care OMS a declarat pandemia.

De când a apărut și până în prezent, noul coronavirus a suferit mai multe mutații, ajungând să reprezinte o amenințare serioasă și pentru persoanele sub 40 de ani, deși la început prima categorie de risc era formată din vârstnici și pacienți cu diverse boli cronice.

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala şi tusea uscată.

Unii pacienţi ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. O avertizare medicală recentă semnalează anosmia ca unul din principalele simptome ale infecției cu Covid-19. Pierderea subită a mirosului trebuie să vă pună pe gânduri.

Pe baza informațiilor transmise de colegii din toată lumea, medicii ORL-isti britanici le-au recomandat adulților care își pierd simțul mirosului să se izoleze timp de șapte zile, chiar dacă nu au alte simptome, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Datele publicate sunt limitate, dar medicii sunt suficient de îngrijorați și au transmis un semnal de alarmă.

„Dorim sa avertizam ca acesta este un semn de infectie si ca oricine isi pierde mirosul ar trebui sa se autoizoleze. Ar putea contribui la incetinirea transmiterii si la salvarea unor vieti”, a scris intr-un email Prof. Claire Hopkins, presedintele Societatii Rinologice Britanice.

Simptome infecției cu coronavirus sunt de obicei uşoare, cu debut treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom şi nu se simt rău.

Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care suferă de COVID-19 devine grav bolnavă şi prezintă dificultăţi de respiraţie. Persoanele în vârstă, precum şi cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o formă gravă.

Aproximativ 2 % dintre persoanele suferinde de această boală au murit. Persoanele cu febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie trebuie să solicite asistenţă medicală.

Oamenii se pot îmbolnăvi de COVID-19 de la alţii care au virusul. Boala poate fi transmisă de la o persoană la alta prin secreţii sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată tuşeşte sau strănută. Aceste picături se aşează pe obiectele şi suprafeţele din jur. Alte persoane se îmbolnăvesc de COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafeţe, apoi atingându-şi ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să se îmbolnăvească de COVID-19 dacă respiră direct secreţiile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută. Acesta este motivul pentru care este important să staţi la mai mult de 1 metru de o persoană bolnavă, atenționează Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: