joi, august 13, 2020

Creierul își dă restart. Metoda asta este plină de beneficii și mult mai accesibilă vara. Când nu e cald afară, puțini sunt aceia care o pot practica, deși este la îndemâna tuturor.

Ce poți să pățești dacă îți începi ziua cu un duș rece? Iată ce ne-a spus despre terapia cu dușuri reci psihologul Alexandru Pleșea, cunoscut drept Antrenorul Minții.

Specialistul crede că sunt cel puțin 6 motive pentru care dușurile reci ar trebui să intre în “meniul” nostru zilnic:

Citește și:

Reduce inflamațiile!

Terapia cu dușuri reci functionează prin redirecționarea sângelui de la zonele periferice spre vasele de sânge profunde, limitând inflamația și îmbunătățind circulația sângelui.

Stare de alertă!

“Dușurile reci te obligă să respiri adânc, iar efectul este că ridici nivelul oxigenului, iar creierul tău se trezește. Simultan corpul tău împinge sângele spre organe, rezultând într-o circulatie mai bună care echivalează cu efectul obținut atunci când faci exerciții moderate. Dacă ai sărit vreodată într-un lac înghetat, stii că nu ieși adormit dintr-o astfel de experiență”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

Citește și:

Arderea grăsimilor!

“Dușurile reci cresc rata metobolismului, care în timp are un efect benefic în capacitătile de ardere a grăsimilor. Ele stimulează producerea grăsimilor maronii sănătoase, diferite de grăsimile albe. Dușurile reci sunt asociate cu o talie mai subțire și moderează zahărul din sânge”, consideră specialistul.

Imunitate de fier

“Există multe dovezi că expunerea repetată la rece ridică imunitatea. A fost legat de numărul ridicat de celule albe și de actvitatea limfocitelor cytotoxic T. Un alt studiu a vizat înotătorii care au fost expuși la rece în mod repetat, iar corpurile lor s-au adaptat la stresul oxidant. Rezultatul numit de oamenii de stiintă “întărire” este răspunsul în urma expunerii la presiunile naturale care face ca sistemul nervos să aibă o mai mare toleranță la stres și la boli”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

Citește și:

Stare de spirit îmbunătățită

“Există dovezi de primă mână care sustin teoria că dușurile reci îmbunătătesc starea de spirit. De asemenea, există probe care sugerează că un duș rece – din cauza densitătii ridicate ale receptorilor de rece de pe pielea noastră – trimite un val de impulsuri electrice către creier, dând astfel un efect anti-depresiv”, spune specialistul.

O voință mai puternică

“Acesta este punctul cu cel mai mare impact dintre cele menționate. Am auzit poate că voința este ca un muschi, cu cât exersăm mai mult, va deveni mai puternică și avem o cantitate mică pe care o putem folosi în fiecare zi până se epuizează. Este adevărat și ca să ne întărim voința, un duș rece dimineața poate avea același efect ca 100 de flotări. Este greu la început dar vom ajunge să asteptăm cu entuziasm această rutină, iar când vom privi în urmă peste 6 luni sau 1 an, vom realiza că am devenit un om nou. În cele din urmă, dușul rece este o atitudine nouă pentru sănătate pe care corpul o folosește pentru longevitate. Memoria vie, procesele și funcțiile interne, vindecarea proprie, recuperarea vitalității sunt cu adevărat menținute și ajutate prin voința celui care face câte un scurt duș rece pe zi”, conchide psihologul Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții.

Parteneri