joi, septembrie 29, 2022

„Criminalul tăcut”: Boala care face tot mai multe victime, nu doar în rândul femeilor. Deși femeile sunt mai vulnerabile, această afecțiune lovește și bărbații.

 

Anorexia nervoasa sau anorexia este o tulburare de alimentatie caracterizata printr-o greutate corporala anormal de scazuta, frica intensa de a castiga in greutate si o perceptie distorsionata a propriei greutatii.

Chiar dacă afecteaza mai mult femeile, exista si cazuri de barbati anorexici. Persoanele cu anorexie pun foarte mare accent pe controlul greutatii si al siluetei lor.

Te-ar mai interesa: Atenție! Picioarele umflate pot prevesti un infarc...

In acest scop, depun eforturi extreme care interfereaza in mod semnificativ cu un stil de viata sanatos.

Pentru a preveni cresterea in greutate sau pentru a continua pierderea in greutate, persoanele cu anorexie, de obicei, reduc in mod drastic cantitatea de alimente pe care le mananca.

Persoanele care suferă de această afecțiune pot controla aportul de calorii prin varsaturi dupa masa sau abuzul de laxative, adjuvanti folositi in curele de slabire, diuretice sau clisme. De asemenea, pot incerca sa piarda in greutate prin efectuarea excesiva de efort fizic.

Cauza apariției

Dr. Rodica Cristina Dogaru, medic primar psihiatrie, spune că elementele esentiale ale anorexiei nervoase sunt :

Te-ar mai interesa: Soțiile sâcâitoare îmbunătățesc sănătatea soților ...

  • restrictie a consumului de alimente necesare mentinerii unui minimum de greutate corporala normala
  • frica de a lua in greutate
  • deteriorare importanta in perceperea conformatiei sau dimensiunilor corpului

„Un caz tipic de posibil debut al anorexiei nervoase implica un adolescent sau tanar adult cu greutate normala sau putin supraponderal:  incepe o dieta insotita de exercitii fizice > scade in greutate > este incurajat si laudat, pentru performanta sa si aspectul fizic obtinut, de catre cei din anturaj (parinti, prieteni apropiati).

Recompensa primita este mare si semnificativa si duce la continuarea dietei restrictive si a exercitiilor fizice excesive, fara a fi necesare.

Te-ar mai interesa: Inovațiile medicale în tratamentul cataractei: pac...

Pierderea in greutate incepe de obicei prin reducerea cantitatii de alimente ingerate urmata de metode suplimentare pentru pierderea in greutate, ca purgatia, varsaturile autoprovocate sau abuzul de laxative si exercitiile fizice intense sau excesive.

Stima de sine in anorexia nervoasa este extrem de dependenta de conformatia si greutatea corpului individului. Pierderea in greutate este vazuta ca o realizare impresionanta pe cand luarea in greutate este perceputa ca un esec inacceptabil al autocontrolului”, explică medicul.

Te-ar mai interesa: Medic: Acesta e cel mai prost obicei alimentar car...

Predispoziție genetică

„Pe langa frica intensa de a nu lua in greutate, perceperea distorsionata a imaginii corporale strans legata de stima de sine si scaderea severa in greutate duc la aparitia dispozitiei depresive, iritabilitatii si a insomniei.

Vorbim de un sindrom complex de factori psihologici, biologici si sociali. Femeile par a fi mai afectate decat barbatii si adolescentii mai mult decat persoanele la varsta adulta.

Te-ar mai interesa: Mustul, elixirul tinereții, bun pentru creier, ini...

Aparitia anorexiei in perioada pubertatii a dus la emiterea teoriei conform careia, prin controlul consumului de hrana si a greutatii corporale se incearca sa se compenseze lipsa autonomiei si dezvoltarii sinelui.

Au fost raportate cazuri de anorexie nervoasa la gemeni si tripleti ceea ce sugereaza predispozitia genetica crescuta, de 50 – 80 % asemanatoare cu cea pentru tulburare bipolara si schizofrenie.

Factorii predispozanti recunoscuti pentru anorexia nervoasa sunt :

  • genul feminin
  • istoric familial de tulburari alimentare
  • perfectionism
  • dificultati in exprimarea emotiilor negative
  • dificultati in rezolvarea conflictelor
  • stima de sine scazuta

Membrii familiei sunt cei care de obicei cer ajutor medical fiindca persoanele afectate sunt frecvent lipsite de constiinta problemei sau o neaga. Uneori, persoana afectata cere ajutor din cauza unor afectiuni somatice sau psihologice care apar secundar inanitiei.

Elementele obsesiv compulsive sunt adesea proeminente – cei mai multi sunt preocupati de idei in legatura cu alimentatia, alte elemente asociate fiind gandire inflexibila, perfectionism, expresie emotionala extrem de restransa, labilitate afectiva, consumul excesiv de alcool sau abuzul de droguri.

Neurobiologii au emis ipoteza conform careia dereglari la nivelul cailor serotoninergice si dopaminergice din creier mediaza evolutia anorexiei nervoase si stau la baza prezentei crescute a altor tulburari psihologice asociate.

Pe parcursul alimentatiei restrictive indelungate, la indivizii vulnerabili din punct de vedere genetic, modificarile biochimice secundare scaderii ponderale cresc impactul starii de malnutritie la nivelul creierului.

Boală mintală

Este mai util sa conceptualizam anorexia nervoasa ca tulburare in dezvoltare decat ca o boala mintala pura.

Subnutritia caracteristica anorexiei nervoase produce perturbari in datele de laborator, cele mai frecvente fiind hipercolesterolemia, anemia, leucopenia, valori scazute ale tiroxinei (T3) si triiodotironinei (T4).

Alte semne si simptome ale anorexiei nervoase sunt constipatia, durerea abdominala, intoleranta la frig, letargia sau excesul de energie, edemele periferice, bradicardia.

Amenoreea prin scaderea nivelului de estrogeni este un indicator al disfunctiei fiziologice in anorexia nervoasa.

Debutul anorexiei nervoase poate fi asociat cu un eveniment de viata stresant din jurul varstei de 14 – 18 ani, majoritatea persoanelor afectate fiind femei”, a explicat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private