Sari la conținut

Mare grijă la acest sindrom! Poate pune viața în pericol

Mare grijă la acest sindrom! Poate pune viața în pericol și nici nu poate fi prevenit. Care sunt cauzele apariției și cum se poate trata. Iată ce spune medicul.

Cei care suferă de acest sindrom consumă diferite produse fără nicio valoare nutrițională. În general, pacienții diagnosticați cu această afecțiune consumă tot felul de produse necomestibile.

Dar în vreme ce unii se înfruptă cu produse care nu le dăunează, alții poftesc și consumă diferite chestiuni care îi pot otrăvi, asfixia și, deci, omorî.

Potrivit healthline.com, acest sindrom apare cel mai adesea la copii și la gravide. Din fericire, este ceva temporar. Totuși, trebuie mers la medic imediat pentru a se lua măsuri ce pot preveni boli grave sau pierderea vieții.

Pofte  și consum de … cretă, var, vopsea

Cei care suferă de acest sindrom, Pica, consumă:

  • gheață
  • săpun
  • nasturi
  • argilă
  • păr
  • mizerie/gunoi
  • nisip
  • mucuri de țigară
  • scrum de țigară
  • vopsea
  • var de pe perete
  • hârtie
  • carton
  • cretă etc.

Sindromul poate fi cauzat și de lipsa unor minerale

„Sindromul Pica se inregistreaza cu o frecventa intre 4 – 26 % in randul populatiei institutionalizate, dar apare si la copii normali sau la femei insarcinate”, spune medicul primar pediatru Daniela Popescu.

Potrivit doctorului pediatru, numele sindromului vine de la denumirea stiintifica din limba latina a cotofenei (Pica pica) care este cunoscuta pentru faptul ca e capabila sa manance aproape orice.

Sindromul Pica pare a fi cauzat și de lipsa unor minerale in cele mai multe cazuri, in special deficientei de fier. Adeseori, substanta consumata de acesti pacienti contine mineralul care ii lipseste individului din organism.

Aproape 1 – 2 % dintre copiii cu probleme la invatatura sufera de forme severe de Pica.

„Exista doua forme ale Sindromului Pica: una in care o persoana mananca o hrana comestibila, dar nepreparata: boabe de cafea, coji de cartofi etc. si o alta, cand individul mananca orice altceva in afara de alimente (de la excremente, la pamint, bureti de bucatarie, sapun, bucati de mobila sau var).

Diagnosticul poate fi pus doar daca acest comportament persista cel putin o luna de zile.

In cazul in care se suspecteaza Sindromul Pica, este important sa realizeze o evaluare medicala pentru a putea exclude o posibila anemie, blocaje intestinale, sau chiar o afectare hepatica determinata de toxicitatea substantelor ingerate.

Inainte de a pune diagnosticul de Sindrom Pica, medicul va evalua prezenta altor tulburari – cum ar fi retardul mental sau o tulburare de tip obsesiv-compulsiv – drept cauza a comportamentului de a manca ciudat.

Complicații ale sindromului Pica

Exista multe complicatii potentiale ale Sindromului Pica, cum ar fi :

  • Toxicitatea
    Anumite elemente, cum ar fi chitul sau vopseaua, pot contine plumb sau alte substante toxice care sa conduca la intoxicatii, sporind riscul persoanei la complicatii, inclusiv deficit de invatare si leziuni ale creierului. Acesta este efectul secundar cel mai ingrijorator si potential letal al Sindromului Pica
  • Deficitul de crestere si dezvoltare
    Consumul de obiecte nealimentare poate interfera cu consumul de alimente sanatoase, ceea ce poate duce la deficiente nutritionale severe.
  • Tulburarile gastro-intestinale
    Ingestia de obiecte care nu pot fi digerate, cum ar fi pietrele, nisipul poate provoca constipatie sau blocaje la nivelul tractului digestiv care sa necesite chiar interventie chirurgicala.

Sindromul Pica incepe de obicei in copilarie si de obicei dureaza doar cateva luni. Este foarte dificil de gestionat la persoanele care au si handicap in dezvoltarea neurologica.

Nu exista nici o modalitate specifica de prevenire a Sindromului Pica. Cu toate acestea, o atentie deosebita la obiceiurile alimentare si supravegherea atenta a copiilor cunoscuti ca pun lucrurile in gura poate ajuta ca aceasta tulburare sa nu duca la complicatii majore”, explică medic primar Daniela Popescu.

Așadar, mare grijă la acest sindrom. Poate părea amuzant ca cineva să mănânce var de pe pereți sau vopsea, dar consumul acestora și al altora cu potențial toxic pot duce la pierderea vieții.

 

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel