Sari la conținut

Cristian Mărgărit: Cum facem tranzitia de la post la o dietă obișnuită

Cristian Mărgărit: Cum facem tranzitia de la post la o dietă obișnuită! După ce postul ia sfârşit ne putem întoarce la mesele copioase, pline de alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi? Cum se face această revenire pentru ca sănătatea noastră să nu aibă de suferit?

Cristian Mărgărit, nutriționist, a explicat ce facem după post. Mai exact, cum se face corect tranziția de la post la alimentația obișnuită.

Tranziţia de la post la alimentaţia obişnuită este grea pentru organism, însă dacă mănânci puţin şi des, o faci să devină mai uşoară. Când revii la alimentaţia obişnuită după ce ai ţinut post, încearcă să nu sari pentru mesele principale.

Cristian Mărgărit a explicat, într-o emisiune TV de la Antena 1, cum se face corect revenirea la alimentaţia obişnuită după ce ai ţinut post.

Alimentele trebuie introduse ușor.

Începem cu ouăle, iar aici trebuie să fim atenți la ce scrie pe el. Dacă fierbem ouă pentru familie, pentru copii (…) e bine să alegem ouă cu cifra 0, cele Bio sau cu cifra 1, de la găini crescute în libertate. Cifra 3 arată că ouăle sunt de o calitate mai slabă. Mâncăm unul, nu exagerăm.
Apoi continuăm cu drobul. Este foarte sănătos, foarte bun, merge pus dimineața, pus ca o gustare, dar să le spațiem așa pe durata zilei. Nu le mâncăm pe toate odată.

Potrivit nutriționistului, la acest preparat se pot adăuga ouă, nu sunt dăunătoare, dar „trebuie să avem grijă la cât unt de fierte și la cantitatea totală”. Dacă mai mănânci multe alte lucruri, digestia va fi încetinită și blocată și poți avea multe probleme.
Aceasta este problema acum, să nu mâncăm multe alimente de odată.

Cât de mult trebuie fiert oul să nu fie nociv?

„Au nevoie de 5-6 minute, gălbenușul trebuie să rămână un pic moale, să nu aibă partea verde. Sunt compușii din fier și sulf care ies la suprafață, intră în reacție din cauza temperaturii mari. Deci nu e neapărat dăunător, dar nu este sănătos.”, mai spune Cristian Mărgărit.

Acesta mai spune că „ friptura de miel, pască, cozonac, nu mai au nevoie de alte alimente care să ne aducă calorii, proteine și grăsimi. E bine să evităm alte componente. Trebuie să punctăm și băuturile carbogazoase. Umflă, au mult zahăr și trebuie evitate. Mezelurile trebuie evitate în această perioadă”.

Ajută legumele?

„Întodeauna legumele, ceapa verde, legumele, vin cu antioxidanți și fibre. Ele completează foarte bine genul asta de masă. Adică, lângă friptură pun salată.

Un lucru a-și mai puncta, apropo de castravete, are multă apă, iar în această perioadă trebuie să punem accentul pe consumul de apă.

Dacă bei apă din timp, digestia se va petrece mult mai bine, excesul de sare va fi eliminat, vei mânca mai puțin, te vei simți mai bine, vei avea mai multă energie. Deci, excesul proteină se va elimina mai ușor, deci mare atenție la aportul de APĂ”, a punctat celebrul nutriționist.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel