Sari la conținut

Cristian Plută, directorul adjunct al Administrației Spitalelor București, trimis în judecată de DNA. Acuzatii deosebit de grave

Cristian Pluta
Sursa foto: observatornews.ro
DNA: Cristian Plută, trimis în judecată pentru luare de mită

Miercuri, 6 decembrie 2023, Cristian Plută, directorul adjunct al Administrației Spitalelor București, a fost trimis în judecată de DNA, în stare de arest preventiv, pentru trei presupuse fapte de luare de mită.

Alături de Cristian Plută, au mai fost trimise în judecată și alte cinci persoane. Anchetatorii arată că, în prezenţa apărătorilor aleşi, doi dintre ei au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv 3 ani închisoare cu suspendare în cazul fostului manager şi 2 ani şi 5 luni închisoare cu suspendare în cazul afaceristului.

DNA: Cristian Plută, trimis în judecată pentru luare de mită

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în luna aprilie, Cristian Plută, în calitate de director general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, ar fi primit de la una dintre persoanele inculpate în dosar suma de 50.000 lei pentru a asigura o bună desfăşurare a execuţiei unor contracte încheiate de instituţia pe care o conducea cu două societăţi comerciale şi plata la timp a facturilor.

La data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii numitului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către inculpatul S.S..

În perioada iunie 2022 – 01 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, prin intermediul inculpaților B.K.E. și S.S., de la omul de afaceri, D.A.P., un procent de 5% din valoarea facturilor, fără TVA, plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilitări și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București.

Suma de 278.000 lei, ce reprezenta procentajul menționat mai sus ar fi fost remisă inculpatului Plută Cristian, prin intermediul inculpatului S.S. și a altei persoane, la data de 01 septembrie 2023, în scopul achitării facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.

În luna august 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul inculpaților S.S. și Ion Cristian, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București

După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, numitul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului), ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, managerul spitalului ar fi achiziționat, prin intermediul sistemului de fidelitate, 6 telefoane mobile și 5 ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor sume de bani ridicate de la inculpații Plută Cristian și S.S.. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil situat în stațiunea Eforie Nord, ce aparține inculpatului S.S.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, s-a mai solicitat instanței de judecată să dispună confiscarea extinsă de la inculpatul Plută Cristian a sumei de 192.335 lei și de la inculpatul S.S. a imobilului menționat anterior.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: