Sari la conținut

Criză de medicamente vitale pentru pacienţii români. Un medic trage semnalul de alarmă: „Nu știu dacă ministrul Rafila știe. Sau dacă îi pasă”

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Criza cu care se confruntă sistemul sanitar din România, cu stocurile de medicamente care se epuizează rapid din spitale, pune în pericol viețile a mii de de bolnavi.

În acest context, un medic român a lansat un semnal de alarmă cu privire la epuizarea rapidă a stocului pentru un medicament vital pentru pacienţii români.

Este vorba despre Furosemid, un medicament folosit în tratamentul edemelor din insuficiența cardiacă, ciroza hepatică sau afecțiuni renale ale pacienților români.

Medicul Adrian Wiener a lansat un avertisment către autorități, mai ales că, în forma injectabilă, acest medicament este esențial în spitale şi ambulanțe. Acesta invocă și tăcerea suspectă a managerilor de spitale și a altor oficiali în fața acestei situații critice.

„Cod roşu în spitale”

„Cod roşu în spitale. Criza de Furosemid pune în pericol viețile a mii de bolnavi de inimă din România. Furosemidul, în forma injectabilă, este esențial pentru spitalele de urgență, orice spital de fapt, pentru mașinile de Salvare”, avertizează medicul.

Acesta îl acuză pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, de nepăsare. „Nu știu dacă ministrul Rafila știe. Sau dacă îi pasă. Nici nu contează, atâta timp cât nu face nimic.

Medicii sună disperați pe la farmacii; se cumpără din farmaciile cu circuit deschis toate stocurile de Furosemid pentru a mai putea avea pentru câteva zile în spitale, pentru urgențe. Spitalele epuizează încet și stocurile de „Plan Alb” – stocurile obligatorii, vitale, pentru medicamentele esențiale.

Rafila se comportă, clasic, ca un consultant, nu ca un ministru responsabil. Sigur, nu veți auzi nici managerii de spital comentând prea tare. Și cu siguranță nu-l veți auzi pe managerul Cârstoiu zicând nici pâs. Nici în metrou, nici prin studiourile de televiziune”, scrie medicul Adrian Wiener pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel