Sari la conținut

Cu ACEASTĂ practică veche de 4.000 de ani poți învinge stresul

labirint
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mersul prin labirint, benefic pentru sanatate

Vechea practică de a merge în labirinturi a fost din ce în ce mai populară pentru reducerea anxietății și creșterea bunăstării. În timp ce mersul în labirint a fost o meditație de mișcare de mii de ani, există cercetări moderne care sugerează că este benefică pentru sănătatea mintală. 

Un labirint este „o cale șerpuitoare, adesea unicursală, cu o cale singulară care duce la un centru”, potrivit Labyrinth Society. Exită labirinturi care au fundături, dar există șoi labirinturi în care toate căile duc înapoi în centru, indiferent cât de complex ar părea.

„Un labirint este menit să te facă să-ți pierzi drumul, sau este menit să te ajute să-ți găsești drumul”, a declarat Kathryn McLean, președintele de cercetare al Societății nonprofit Labyrinth Society, Gothamist.

„Labirinturile sunt un arhetip străvechi care datează de 4.000 de ani sau mai mult, folosit simbolic, ca meditație, dans coregrafiat sau loc de ritualuri și ceremonii, printre altele”, a explicat Labyrinth Society.

Cu ACEASTĂ practică veche de 4.000 de ani ați pentru a învinge stresul

Cel mai vechi labirint pe care îl cunoaștem este datat în jurul anului 1200 î.Hr. și este sculptat pe spatele unei tăblițe de lut din palatul micenian din Pilos, în sudul Greciei, a dezvăluit Gothamist. Unele labirinturi din Spania sunt poate cu 1.000 de ani mai vechi, dar istoricii nu sunt siguri de data lor exactă.

Labirinturile sunt aparent peste tot. Au apărut pe sculpturi în stâncă, picturi, plăci și monede în Europa și Africa de Nord. Există dovezi ale labirinturilor sculptate în stâncă sau nisip sau țesute în coșuri din Asia, America și în sudul Africii. În Evul Mediu, până la 25% dintre catedrale aveau labirinturi, relatează BBC.

Un studiu publicat în Frontiers in Psychology a constatat că mersul în labirint a ajutat la reducerea stresului oamenilor în timpul pandemiei de COVID-19.

„Pentru oamenii din spitale și închisori, mersul în labirint ca practică integrativă minte-corp poate fi de susținere a vieții și de vindecare, pe lângă formele tradiționale de tratament sau consiliere medicală”, Jocelyn Shealy McGee, profesor asistent la Diana R. Garland School of Asistență socială de la Universitatea Baylor din Texas, care a fost cercetător în studiu, a declarat pentru BBC.

„Cercetarea noastră a constatat că mersul în labirint poate stimula un sentiment de pace și alte emoții pozitive, poate reduce stresul, poate cultiva autocompasiunea și conexiunea și oferă o oportunitate de reflecție asupra vieții și a sensului cuiva”, a adăugat ea.

Participanții la studiu au mers cu toții într-un labirint de Ziua Mondială a Labirintului, care a avut loc în prima sâmbătă a lunii mai din 2009. Deși, mersul labirint poate fi făcut în orice moment.

Dacă doriți să le urmați pe urme, Labyrinth Society are un instrument numit Localizatorul Labirintului Mondial, care are o listă de aproximativ 6.400 de labirinturi.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel