Sari la conținut

Culoarea urinei poate semnala probleme de sănătate. Medic urolog: aceste culori ale urinei ar trebui să te trimit urgent la doctor

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Culoarea urinei, un indicator al stării de sănătate

Consultant urolog, domnul Bachar Zelhof, a dezvăluit nouă culori de urină de care ar trebui să vă îngrijorați.

De la galben închis până la o nuanță roz, orice culoare care se abate de la galben pal la galben pai ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate subiacente.

Domnul Zelhof a spus: „Culoarea urinei dumneavoastră poate varia în funcție de o serie de factori precum hidratarea, dieta și medicamentele.

În general, o culoare galben pal până la galben pai este considerată normală și indică o hidratare adecvată.”

Domnul Zelhof a adăugat: „Culorile neobișnuite ale urinei pot indica probleme de sănătate subiacente”.

Culoarea urinei, un indicator al problemelor de sănătate

culoarea urinei
Sursă foto. arhiva Doctorul Zilei

Urina galbenă închisă sau de culoarea chihlimbarului ar putea indica deshidratarea și necesitatea de a bea mai multe lichide.

„Maro închis sau culoarea ceaiului ar putea sugera o tulburare hepatică sau o deteriorare musculară”, a spus domnul Zelhof.

„Dacă urina ta este roz sau roșiatică, acest lucru s-ar putea datora prezenței sângelui în urină. Acest lucru ar putea indica probleme cu rinichii, infecții ale tractului urinar sau alte probleme grave, cum ar fi cancerul.”

Domnul Zelhof a avertizat, de asemenea, cu privire la urina portocalie strălucitoare, care ar putea sugera potențiale probleme ale ficatului sau ale căilor biliare.

Pe de altă parte, urina portocalie mai deschisă se poate datora anumitor medicamente sau a consumului de alimente bogate în beta-caroten, cum ar fi morcovii.

„Urina albastră sau verde este extrem de rară și poate proveni din anumite medicamente sau coloranți”, a spus Zelhof.

Astfel de culori ar putea indica, de asemenea, o afecțiune genetică rară numită boala Hartnup.

Boala Hartnup apare atunci când organismul nu poate absorbi anumiți aminoacizi din dietă.

Domnul Zelhof a declarat: „Deși culoarea urinei poate oferi câteva informații despre sănătatea dumneavoastră, este doar un factor dintre mulți alții”

Este important să luați în considerare alte simptome și să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru o evaluare adecvată dacă aveți nelămuriri.

„Orice modificări semnificative ale culorii urinei care nu sunt legate de dietă sau medicamente ar trebui investigate, mai ales dacă aveți alte simptome precum febră, frisoane, dureri de spate sau dureri abdominale”.

Domnul Bachar Zelhof este consultant urolog la clinica privată de sănătate Pall Mall Medical.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: