Sari la conținut

Simptomele cancerului de vezică urinară. Poate fi ușor confundat cu infecția tractului urinar. La ce trebuie să fii atentă?

Durere la nivelul vezicii urinare
Sursă foto: Stock Photos
Bolilele care se ascund în spatele unei dureri de vezică urinară

Nu este surprinzător faptul că femeile sunt predispuse la infecții ale tractului urinar (ITU). Așa este făcută anatomia feminină. Deoarece femeile au uretra mai scurtă, bacteriile au o distanță mai mică de parcurs în comparație cu bărbații. Chiar dacă infecțiile urinare sunt mai frecvente la femei, și bărbații le pot face.

O ITU poate infecta orice parte a sistemului urinar – rinichi, uretere, vezica urinara si uretra. Sunt unul dintre cele mai frecvente tipuri de infecții și reprezintă aproximativ 8,1 milioane de vizite la medic în fiecare an.

Simptome ale infecției tractului urinar

Cele mai frecvente simptome ale ITU includ:

  • Durere, arsură sau usturime atunci când folosiți toaleta
  • Vezica urinară hiperactivă  (folosirea băii de mai mult de 8 ori în 24 de ore, inclusiv de câteva ori peste noapte)
  • Eliberarea frecventă, în cantități mici de urină
  • Scurgeri incontrolabile
  • Urina tulbure, sânge în urină sau urină roșie sau roz
  • Urina cu miros puternic, urât

Medicul dumneavoastră vă poate testa urina, determina dacă aveți o infecție a tractului urinar și vă poate prescrie un antibiotic pentru a o combate.

anatomia tractului urinar la femei
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptomele cancerului de vezică urinară

Dacă observați în continuare sânge în urină sau dacă simptomele persistă după o cură de antibiotice pentru o ITU, poate fi un semn de ceva mai mult, cum ar fi cancerul de vezică urinară.

Simptomele cancerului vezicii urinare sunt aproape identice cu cele ale unei infecții ale vezicii urinare. Deoarece au multe simptome înrudite, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să ții evidența cum te simți.

În timp ce infecțiile urinare sunt foarte frecvente, sângele în urină nu este niciodată normal. Este adesea primul semn de cancer de vezică urinară și pentru femei, poate fi ușor diagnosticat greșit ca menstruație sau menopauză.

La fel ca un ITU, simptomele cancerului de vezică urinară includ:

  •  Urinezi mai mult decât de obicei
  • Durere sau arsură în timpul urinării
  • Simți că trebuie să urinezi imediat, chiar și atunci când vezica urinară nu este plină
  • Aveți dificultăți la urinare sau aveți un flux de urină slab

Fumatul este cel mai mare factor de risc pentru cancerul vezicii urinare și cauzează aproximativ jumătate din toate cancerele de vezică urinară atât la bărbați, cât și la femei. Fumătorii au de 4 până la 7 ori mai multe șanse de a dezvolta cancer de vezică urinară decât nefumătorii.

Deși testele de screening nu sunt de obicei recomandate persoanelor cu risc mediu, cancerul vezicii urinare poate fi adesea detectat precoce, deoarece provoacă sânge în urină sau alte simptome persistente.

Ceea ce este important de reținut este că, dacă ceva nu arată sau nu se simte corect, probabil că nu este. Dacă observați sânge în urină sau aveți orice simptom de ITU, verificați simptomele la medicul dumneavoastră. Cancerul este tratat cel mai eficient atunci când este depistat devreme.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.