Sari la conținut

Cum afli dacă telefonul tău este spionat! Mare atenție la aceste semne

telefon
FOTO: Unsplash

Accesarea datelor unui utilizator prin intermediul smartphone-ului său este relativ simplă; Potrivit experților, această infracțiune a crescut odată cu carantina.

Potrivit companiei de antivirus Kaspersky, programele spion care colectează informațiile private ale utilizatorilor fără consimțământul acestora sunt cunoscute sub denumirea de spyware sau stalkerware. Este o clasă de software specializat care monitorizează tot felul de informații sensibile de pe telefoanele mobile ale utilizatorilor pentru a le stoca pe un server privat la care are acces infractorul computerizat.

De la mesaje text și fotografii din aplicațiile de mesagerie până la detalii bancare. Aceste tipuri de instrumente sunt capabile să provoace, uneori, daune ireparabile victimelor lor.

Cum funcționează?

Potrivit ATICO34, companie specializată în protecția datelor în sisteme informatice, de cele mai multe ori infecțiile cu acest tip de spyware încep cu un e-mail sau un mesaj text prin care se informează utilizatorul că trebuie să instaleze urgent o aplicație.

Odată instalat, se va deschide o „uşă din spate”. Adică o conexiune la distanță cu spionul, care de la distanță va putea vedea informațiile și comportamentul utilizatorului pe telefonul său mobil. Într-un scenariu extrem, poate chiar să controleze unele dintre aceste aplicații dându-se drept proprietarul computerului.

Cum îți dai seama dacă telefonul este spionat

Potrivit sursei, există câțiva indicatori ușori de observat dacă telefonul tău este spionat. Primul poate fi consumul de date al telefonului dvs. mobil: verificați utilizarea datelor față de lunile precedente, dacă observați o creștere neobișnuită, chiar dacă nu ați modificat timpul normal pe care îl folosiți pentru a naviga pe internet, este posibil ca o aplicația spion să utilizeze conexiunea pentru a trimite informații sensibile.

Un alt indiciu important este apariția bruscă a reclamei în aplicații sau funcții care nu o aveau înainte. Aceasta este o tactică foarte comună prin care infractorii pot genera venituri pe lângă faptul că vă spionează.

De asemenea, dacă ferestre pop-up se deschid fără să deschizi măcar browserul de internet, sunt șanse să fi instalat spyware sau cel puțin un virus comun.

În ceea ce privește performanța telefonului tău, poți monitoriza constant bateria echipamentului tău. Programele spion efectuează operațiuni în fundal care consumă rapid energia de la telefonul mobil.

În plus, acest tip de operare fără știrea utilizatorului poate provoca și supraîncălzirea dispozitivului. Un alt indicator sunt operațiunile pe care nu vă amintiți să le fi făcut. De exemplu, mesaje text pe care nu le-ați scris sau debitări nerecunoscute pe conturile bancare.

Și, cel mai important, dacă ați deschis un link care v-a fost trimis și care nu a fost recunoscut sau ați descărcat o aplicație pe care nu o recunoașteți, este probabil să fiți spioneze.

Ca să nu cazi în mesajul deschiderii link-urilor fără să te gândești la asta, acordă-ți timp să întrebi persoana care ți-a trimis mesajul despre ce este vorba și de ce ți l-a trimis.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel