sâmbătă, noiembrie 26, 2022

Telefoanele cu cele mai mari emisii de radiații | Atenție mare la efectele asupra sănătății! Cu toții le folosim zilnic, ore întregi, ceea ce ne poate afecta sănătatea.

 

Telefoanele mobile au devenit indispensabile în ultimii ani, majoritatea deținând unul sau chiar mai multe telefoane mobile smart.

Aplicațiile nelipsite, conturile de email, rețelele de socializare, conturile bancare, GPS-ul, motoarele de căutare, muzica, podcasturile și filmele preferate… Toate sunt aici, în acest smartphone.

Te-ar mai interesa: Clipe dificile pentru Cristina Șișcanu și Mădălin ...

Din păcate, folosirea îndelungată a acestora nu este tocmai recomandată, chiar dacă cercetări concludente cu privire la pericole nu sunt încă disponibile.

Totuși, sunt voci care ne semnalează că efectele radiațiilor emise de telefoanele mobile nu sunt tocmai ok și ar trebui să limităm folosirea acestora cât de mult se poate.

Potrivit unui infografic realizat de Statista, citat de Economica.net și România TV.net, în topul telefoanelor, ce emit cele mai multe radiații atunci când sunt ținute la ureche în timpul unor apeluri telefonice, se află modelul Motorola Edge.

Sursa infografic: Statista
Topul principalelor modele de smartphone ce emit radiații mai include și alte mărci, cum ar fi: ZTE, Sony (două modele), Google, Oppo etc.
Potrivit România TV.net, care citează Economica.net, biroul federal german pentru protecția împotriva radiațiilor (Bundesamt für Strahlenschutz) are o bază de date cuprinzătoare cu smartphone-uri – noi și vechi – și nivelul de radiații pe care le emit.
Conform acelorași surse, iPhone 7 și iPhone 8 au fost aproape de vârful acestei liste în trecut. În prezent, cele mai recente telefoane mobile de la Apple au un nivel mai scăzut de SAR, ceea ce le scoate de pe această listă.

Emisia de radiații și cancerele…

Chiar dacă dezvoltarea tehnologiei contemporane aduce o serie de beneficii într-o multitudine de aspecte ale vieții cotidiene și posedă capacitatea de a influența în mod pozitiv relațiile interpersonale, procesul de învățare sau dezvoltarea pe plan personal, folosirea în exces a dispozitivelor electronice ne poate pune în pericol sănătatea.

Te-ar mai interesa: OMS trage semnalul de alarmă: Amenințare globală i...

Cel mai puternic mod de a preveni instalarea efectelor nocive este limitarea timpului dedicat telefonului mobil, evitarea poziționării sale în apropierea pielii sau în contact direct cu aceasta și utilizarea cu precauție a dispozitivelor de către copii și adolescenți.

Atât telefoanele mobile, cât și alte dispozitive electronice de tip „wireless” funcționează pe baza emisiei radiațiilor de radiofrecvență.

Te-ar mai interesa: Flatulența urât mirositoare. Ce indică mirosul gaz...

Printre cele mai nocive efecte ale expunerii prelungite la radiații se numără potențialul carcinogen.

Numeroase studii au raportat creșterea incidenței anumitor tipuri de tumori maligne (tumori cerebrale neuro-epiteliale, glioblastoame, meningioame, tumori ale glandei pituitare și ale tecii neuronale) în cadrul populației expuse la radiații de radiofrecvență până la vârsta de douăzeci de ani.

Te-ar mai interesa: Un mare sfânt sărbătorim sâmbătă, 26 noiembrie! Es...

De altfel, în anul 2011, radiațiile emise de telefoanele mobile au fost clasate drept „posibil” cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului.

Totodată, în 2019 a fost demonstrată acțiunea co-carcinogenă a radiațiilor de radiofrecvență.

Acest lucru semnifică faptul că iradierea, amplifică acțiunea altor agenți cancerigeni, grăbind procesul de dezvoltare al tumorilor maligne prin alterarea legăturilor din cadrul ADN-ului.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicilor: acest tip de pește este e...

Un studiu efectuat în anul 2013 a evaluat o serie de cazuri de cancer mamar multifocal dezvoltat de către paciente care purtau în mod regulat telefonul mobil în contact direct cu pielea din zona sânilor, fapt ce evidențiază riscul poziționării telefoanelor în apropierea corpului.

Așadar, indiferent de marca sau modelul telefonului mobil, ideal ar fi să le folosim cât mai puțin pentru a nu regreta mai târziu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private