Sari la conținut

Cum ai putea ști dacă ai avut deja COVID? 6 semne care îți arată dacă ai fost infectat, dezvăluite de Dr. Vasi Rădulescu

Din cuprinsul articolului

Poate că ai avut deja COVID, fără să știi. Anumite persoane sunt asimptomatice sau nu au acordă o atenție prea mare simptomelor, însă câteva semne îți pot dezvălui dacă ai fost sau nu infectat deja. Cu toate acestea, este indicat să faci un test de anticorpi pentru a confirma imunitatea.

Potrivit experților, aproximativ un sfert dintre persoanele care au trecut prin boală manifestă simptome persistente, afecțiune numită și Long COVID. Cu toate acestea, anumite persoane nu dezvoltă simptome asociate pe parcursul bolii.

Infecția se poate manifesta, în forme ușoare, precum o răceală. Totodată, anumite semne pot face diferența între infecția cu virusul și o răceală obișnuită.

Semne că ai avut deja COVID

Dr. Vasi Rădulescu, medic renumit din România, dezvăluie care sunt semnele care pot confirma posibilitatea unei infecții COVID în trecut.

„Am avut și nu am știut-o?

Este posibil ca virusul COVID-19 să fi infectat mai mult decât am crezut inițial. Așadar, este posibil ca oamenii să fi avut virusul și să se fi recuperat fără să știe. Unele semne revelatoare ar putea indica faptul că ești unul dintre acei oameni. Nu este neobișnuit să răcești în timpul iernii. Dar dacă ai avut de pe la începutul anului 2020, există șansa că răceala ta să fi fost efectiv COVID-19.

O modalitate de a cunoaște diferența este că COVID poate rămâne în jur de 2 săptămâni sau mai mult, în timp ce răceala durează de obicei doar câteva zile. Și, spre deosebire de răceală, COVID ar fi putut provoca febră și dificultăți de respirație.

Dificultăți ale respirației

Acesta nu este de obicei un simptom al răcelii sau al gripei, dar senzația de a nu putea respira este obișnuită în COVID-19. Este posibil să fi crezut că ai bronșită, pe care COVID-19 o poate provoca. Sau s-ar fi putut simți ceva ca anxietate sau un atac de panică. Dar în COVID, respirația dificilă (dispneea) durează mai mult decât un atac de panică. De asemenea, vine cu simptome asemănătoare gripei.

Tuse persistenta

Dacă ai avut o tuse uscată ce a durat mult până a dispărut, ar fi putut fi un simptom al COVID-19. Ar fi fost diferită de o tuse cauzată de o răceală. La început a fost ușoară, dar s-a înrăutățit în următoarele 5 până la 7 zile.

Ochi roșii, apoși

De-a lungul pandemiei, ni s-a spus să ne spălăm pe mâini des și să evităm să ne atingem fața. Un motiv pentru aceasta este că acest virus îți poate afecta ochii. Dacă ai avut conjunctivită (ochi roșii, iritați), lăcrimare excesivă sau vedere încețoșată, s-ar putea să fi fost cauzată de virus.

Palpitații cardiace sau dureri toracice

COVID-19 poate afecta și inima. Poate să dea palpitație sau senzație de constricție, de gheară în piept. Toate aceste lucruri se pot întâmpla chiar și după ce virusul părăsește corpul. Episoade de acest gen pot fi vizibile până la 2 săptămâni în cazurile ușoare sau timp de 6 săptămâni în cele mai grave.

Oboseală extremă

Este un simptom comun al COVID-19. Deci, dacă ai avut acel tip de oboseală extremă care nu s-a îmbunătățit cu somnul din abundență, ar fi putut fi un semn al virusului. Sentimentul poate reveni din nou zile și uneori săptămâni mai târziu.

Pierderea mirosului sau a gustului

Dacă alimentele și băuturile păreau să aibă un gust diferit de cele obișnuite (sau nu aveau gust) sau dacă nu ai reușit să miroși nimic timp de câteva săptămâni, ai fi putut fi infectat cu virusul. Aproape 80% dintre persoanele care au fost testate pozitiv au avut această problemă și, de obicei, este semnul unui caz ușor”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel