Sari la conținut

Cum calmați tusea la copii?

Știați că tusea este unul dintre principalele motive pentru care copii ajung în cabinetul medicului? Totuși, motivul este justificat, deoarece tusea se poate agrava dacă nu este tratată la timp. Studiile arată că până la 12% dintre copii cu tuse dezvoltă complicații, printre care se numără și bronșita și pneumonia. De aceea, pentru a evita consecințele nedorite este important să începeți tratamentul tusei cât mai repede posibil. 

Atenționare: Informațiile din acest articol nu reprezintă un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesionist. Tot conținutul afișat aici este doar în scop de informare generală. Cereți întotdeauna sfatul medicului dumneavoastră sau al altor profesioniști din domeniul sănătății cu privire la orice întrebare pe care o aveți referitor la o afecțiune sau un tratament medical.

Tusea poate fi o reacție complet normală a corpului uman, mai ales la copii. Dacă nu sunteți sigur ce tip de tuse are copilul dumneavoastră sau dacă ar trebui să fiți îngrijorat, vă sugerăm să citiți acest articol. 

1. Tuse uscată sau productivă? 

Diferite tipuri de tuse necesită diferite tratamente pentru tuse. Tusea este cel mai frecvent clasificată  în funcție de prezența mucusului în căile respiratorii:

  • Tusea productivă este de obicei definită prin producerea și acumularea de mucus bronșic.
  • Tusea uscată este o tuse în care nu se produce mucus bronșic.

Când suferi de tuse productivă, s-ar putea să simți că ceva îți blochează respirația sau se scurge în gât sau în piept. Poți simți în timpul unui episod de tuse mucus în gură. 

Răceala sau gripa au ca simptom comun tuse productivă, prezent adesea și în alte afecțiuni precum bronșita, bronșiolita sau pneumonia. Tusea productivă este tratată cu medicamente numite expectorante. Acestea lichefiază mucusul gros și ajută la expectorația acestuia. 

Tusea uscată (sau tuse seacă) este cauzată de iritarea căilor respiratorii superioare și se evidențiază prin absența mucusului. S-ar putea să simți că ai un gâdilat în partea din spate a gâtului, care declanșează reflexul de tuse. Tusea uscată este adesea rezultatul infecțiilor virale ale căilor aeriene superioare, cum ar fi răceala, gripa, faringita și laringita. Este deosebit de deranjantă, mai ales pe timpul nopții. În funcție de cauza acesteia, tusea uscată și iritativă poate fi tratată cu medicamente numite antitusive care suprimă sau calmează tusea.

2. Cum să ajuți procesul de vindecare

Înainte de a acționa verificați dacă copilul are și alte simptome în afară de tuse. De exemplu: Copilul dumneavoastră are febră? Sau are nasul înfundat? Doarme și are poftă de mâncare? Este tusea iritabilă și îl face pe copil agitat? 

Dacă nu există alte simptome (cum ar fi febra), unul dintre lucrurile pe care le puteți face este să lăsați copilul sa se odihnească creându-I un mediu liniștitor și reconfortant. Iată câteva sfaturi in acest sens:

– Asigurați-vă că bea suficientă apă și ceai neîndulcit (recomandăm până la 1 litru pe zi) – acest lucru va ajuta la calmarea tusei productive. În cazul în care copilul dumneavoastră se confruntă cu o tuse uscată, lichidul calmant va atenua iritarea din gât și va ușura tusea. 

– Aerisiți zonele închise – a avea o bună circulație a aerului este esențială pentru a ușura tusea. De ce? Aerul umed ajută la calmarea căilor respiratorii și la subțierea mucusului, similar cu consumul de lichide calde. 

– Faceți inhalații – s-a dovedit că aburul ajută la lichefierea mucusului, iar aerul cald are același efect ca și aerisirea. Este important de menționat că utilizarea uleiurilor esențiale nu este o alegere bună pentru copiii cu vârsta sub 2 ani. 

– Includeți mierea în alimentație – studiile au arătat că o lingură de miere înainte de culcare poate ușura tusea. Aveți însă grijă să nu o dați copiilor cu vârsta sub 1 an.

– Evitați aerul poluat, uscat sau rece – acesta poate irita căile de acces.

– Evitați fumul de țigară – deoarece provoacă iritații ale căilor respiratorii.

3. CUM SĂ UȘURAȚI TUSEA CU MEDICAMENTE

Uneori tusea apare din senin și în împrejurări care nu permit o pregătire prealabilă sau cele mai bune condiții de recuperare sau de odihnă. De aceea, consumul unui medicament pentru tuse, fără prescripție medicală, poate fi indicat. În cazul în care tusea este acută și se pretează la automedicație, medicamentele pe bază de plante pot fi de ajutor. 

Întrebați farmacistul si veți primi recomandări pentru astfel de medicamente naturale ce pot ajuta in tratamentul tusei la copiii chiar de la vârsta de 1 an. Pentru calmarea tusei uscate și iritante, se recomandă extractul de mușchi islandez, eficient atât în răgușeală cat și in dureri in gât. Cu ajutorul mucilagiilor din lichenul de piatra, se inhibă local reflexul de tuse uscată la pacienți. Eficiența extractului de lichen islandez se datorează si unui cumul de efecte (efect antibacterian, antiinflamator, emolient) dat de fitocompusii din compoziție.  

Dimpotrivă, dacă tusea copilului dumneavoastră este umedă sau productivă (dacă se produce mucus), extractul de iedera este o alegere foarte bună. De asemenea, acesta are efecte multiple, cum ar fi activitatea secretolitică, mucolitice și spasmolitice – toate acționând pentru a ușura expectorația mucusului din plămâni și astfel asigură o respirație mai ușoară la copiii de peste 2 ani.

Trebuie verificat ca medicamentele alese să conțină extracte cuantificate din plante medicinale, ce urmează standardele europene, în toate etapele producției. 

Tusea la copii poate fi ameliorată atât prin medicamente sub formă de sirop dar și pastile, cât și cu remedii făcute în casă, cum ar fi inhalarea, ceaiul cald sau mierea. Este important de menționat că, dacă autotratamentul nu ameliorează afecțiunea după 7 zile, vă sfătuim să vizitați un medic sau un farmacist.

4. Când ar trebui să consultați un medic pediatru?

– Dacă credeți că copilul dumneavoastră a înghițit sau a inhalat un obiect străin 

– Dacă copilul dumneavoastră continuă să tușească mai mult de 7 zile la rând

– Dacă copilul are febră, care durează mai mult de 3 zile

– Dacă copilul dumneavoastră are sub 1 an și tușește

– Dacă copilul are probleme cu respirația sau respiră repede

– Dacă mucusul expectorat conține sânge

– Dacă este expulzat mucus verde 

– Dacă copilul dumneavoastră are o tuse nocturnă repetitivă

– Dacă tusea nu se ameliorează sau chiar se înrăutățește după 1 săptămână de tratament

 

 

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel