Sari la conținut

Cum este afectată populația într-o zonă de război? Specialist: „Cel puţin între 5% şi 10% dintre aceste persoane vor fi…”

razboi
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Dezinformări pe TikTok de război

Din cuprinsul articolului

Peste 600.000 de persoane au părăsit Ucraina după ce atacurile asupra acestui stat au început pe 24 februarie, 2022. Atât cetățenii care au rămas, dar și cei care au plecat se confruntă cu un stres uriaș, lucru ce ar putea să le dea peste cap întreaga sănătate.

Între corp și minte există o legătură foarte puternică. Astfel, odată cu stresul și emoțiile negative vin și problemele de sănătate și tulburările de ordin psihic.

Dr. Eliot Sorel, profesor la Universitatea George Washington din capitala S.U.A. dezvăluie când se vor putea observa efectele războiului asupra populației și, de asenea, ce procent va fi afectat.

Cum ne afectează războiul?

Când se vor putea observa efectele negative legate de război?

„N-am vorbit cu persoane direct, deci nu pot să vă spun precis, însă în situaţii similare care s-au întâmplat în lume, pe toate continentele, din păcate, în astfel de situaţii de urgenţe complexe şi de asistenţă umanitară, aceste stresuri se manifestă la unele persoane imediat, la altele cu puţină întârziere şi sunt oameni care pot supravieţui fără a fi afectaţi în mod vital. Deci nu există o descriere care va acoperi toată populaţia. Însă având în vedere că deja sunt peste 600.000 de refugiaţi din Ucraina, cel puţin între 5% şi 10% dintre aceste persoane vor fi afectate din punct de vedere psihic şi medical total”, explică Dr. Eliot Sorel.

Efectele negative se pot dezvolta în mai mult timp, poate ani?

„Da, se poate. Însă, din fericire, suntem foarte puternici şi rezilienţi, deci rezilienţa corpului şi a minţii umane este extraordinară şi, din fericire, nu vor fi procentaje mari; însă în jur de 50% din persoanele care sunt expuse la astfel de situaţii vor avea consecinţe psihologice de sănătate mintală şi de sănătate totală, în special persoanele care au deja aspecte medicale, anumite boli, antecedente, care vor fi şi mai acut afectate decât persoanele care sunt sănătoase”, mai spune specialistul.

Efectele se diminuează de la sine sau este necesar ajutorul de specialitate?

„Variază de la persoană la persoană. Unele persoane vor putea reveni la sănătatea anterioară, dar majoritatea vor avea nevoie de ajutor medical, psihiatric şi psihologic. Deja am iniţiat o astfel de idee cu preşedintele Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie, l-am încurajat să ia legătura cu colegii din Ucraina şi din ţările de frontieră – Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Republica Moldova”, a adăugat Dr. Eliot Sorel, potrivit RRA.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel