Studiul a fost făcut în Finlanda şi a analizat date de la aproximativ 19.000 de bărbaţi şi femei cu vârste între 25 şi 74 de ani. Cercetătorii le-au măsurat participanţilor nivelurile enzimei din ficat denumită gama-glutamil transferază (GGT). S-a observat că participanţii care aveau obiceiul să consume alcool şi cei care aveau afecţiuni hepatice prezentau un nivel ridicat al GGT în sânge.
Persoanele care consumau alcool de aproximativ 3 ori pe zi aveau cel mai mare nivel al acestei enzyme, de 3 ori mai mare decât cei care nu aveau obiceiul să bea.
Însă, printre băutorii înrăiţi, cei care consumau 5 sau mai multe ceşti de cafea pe zi, aveau un nivel al GGT mai redus cu 50% decât cei care nu aveau obiceiul să bea cafea.
,,Potrivit descoperirilor noastre, cafeaua poate proteja ficatul de efectele nocive ale alcoolului,” spune dr. Onni Niemela de la Universitatea Tampere, Finlanda.
Şi studiile precedente au scos în evidenţă faptul că nivelul de GGT este mai scăzut în cazul celor care preferă cafeaua.
Carnea de miel proaspătă este un criteriu important mai ales în timpul pregătirilor culinare pentru…
Comisarii ANPC au realizat un set de recomandări pentru perioada de 1 Mai şi de…
Nutriția poate juca un rol major în ceea ce privește sănătatea creierului, motiv pentru care…
Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" este prima unitate medicală din Iaşi şi cea de-a doua…
Cristina Demetrescu, astrolog, a făcut previziuni astrale pentru primele două săptămâni din luna mai. Previziuni…
ANM, prognoză meteo pentru perioada 29 aprilie - 12 mai 2024: Vremea se răcește din…