duminică, februarie 28, 2021

In perioadele stresante, numeroase persoane se confrunta cu tensiune musculara, senzatia de greutate in piept sau probleme digestive.

Ne este cunoscut tuturor acel gol in stomac atunci cand avem de-a face cu situatii stresante sau senzatia de „fluturi in stomac” atunci cand ne indragostim.

Adevarul este ca sistemul digestiv si creierul comunica direct. Emotiile si starea cognitiva afecteaza functionarea intestinelor si viceversa. Drept urmare, stresul are un impact major asupra sanatatii sistemului digestiv, iar sanatatea digestiva poate sa afecteze nivelul de stres.

Se pare ca aceasta problema se transforma adesea intr-un cerc vicios. Anxietatea poate stimula sistemul imunitar sa transmita semnale gresite corpului si sa provoace distrugerea mucoasei intestinale. Sistemul intestinal afectat poate duce la aparitia stresului cronic, care la randul sau declanseaza reactia cunoscuta drept „lupta sau fugi”, ce amplifica degradarea mucoasei intestinale.

Stresul si sindromul intestinului permeabil

Atunci cand bariera intestinala este compromisa, in sistemul sanguin pot intra compusi mai mari, care declanseaza un raspuns inflamator in organism. Inflamatia este perceputa in organism ca o stare de alerta, ce duce la cresterea nivelului de adrenalina.

Chiar daca nu te confrunti cu sindromul intestinului permeabil, stresul psihic il poate declansa. Exista doi markeri principali identificati de oamenii de stiinta: IgA si lipopolizaharida (LPS).

Atunci cand nivelul acestor doi markeri este ridicat inseamna de obicei ca in organism este o infectie sau o disbioza la nivel intestinal. Acestea activeaza sistemul imunitar si cresc permeabilitatea peretilor intestinali pentru a face fata dezechilibrului.

Dar nivelul acestor markeri poate fi crescut si de stresul mental sau emotional. Studiile au aratat ca anxietatea sociala poate duce la cresterea nivelului de IgA si LPS, ceea ce inseamna ca stresul cronic cauzeaza in timp sindromul de intestin permeabil si degradarea mucoasei intestinale.

Citeste continuarea pe andreearaicu.ro in acest LINK

Ultimele stiri

Parteneri