Sari la conținut

Cum îți pregătești mașina pentru un cutremur mare. În caz de seism major, devine refugiul tău

Cutremurul ne zguduie la propriu, dar și la figurat. Este recomandat să fii pregătit oricând pentru situații de urgență. 

România nu s-a mai confruntat de mulți ani cu un cutremur puternic, din fericire. Însă dacă vom nega o situație, nu înseamnă că o putem și evita. De aceea, este bine să ne gândim la ce am face, dacă am fi în situația să trăim un seism serios.

Autoturismul poate fi un refugiu, în cazul în care un cutremur ne alungă din case. Specialiștii de la 4tuning.ro au întocmit o listă cu lista necesarelor pe care trebuie să le avem în mașină, în eventualitatea unui mare seism.

Trebuie să depozităm în mașină alimente neperisabile, conserve, fructe deshidratate, supa la plic, fierbător.

Neapărat apă! Câteva sticle cu apă. Carburant. Asigură-te că nu mergi cu rezervorul gol, e bine să te poți încălzi lăsând motorul deschis. Iar pentru asta, da, nu trebuie să lipsească niciodată carburantul.

Pături, mai ales că iarna bate la ușă. Dacă mașina îți permite, ține și două paturi pliante sau măcar scaune pliante.

Invertor. In mod ideal, nu strica sa ai in masina un invertor de curent care sa transforme 12 volti in 220. Astfel, iti vei putea incarca diverse accesorii, poti folosi un laptop, poti ilumina o tabara sau poti incarca mai multe telefoane in acelasi timp. E ca si cum ai avea o priza de acasa, singura diferenta este ca ai nevoie de pornirea motorului masinii ca sa redreseze acumulatorul, deoarece un invertor va consuma bateria repede stand pe loc.

Telefon. Americanii, experti in supravietuire si pregatirea pentru apocalipsa, au in kitul lor de survival si un telefon vechi, nu Smart, la care bateria tine cu saptamanile, alaturi de care au o lista de telefoane utile si cele ale cunoscutilor, plus un card SIM nou. Astfel incat, in cazul in care isi pierd telefonul propriu sa aiba un mijloc de comunicare cu alti membri ai familiei aflati mai departe. Un telefon este bun de pastrat in masina, astazi gasindu-se asemenea aparate clasice cu butoane, noi-noute, la sub 100 de lei in orice magazin cu electronice.

Haine groase, radio portabil, lanternă, pelerină de ploaie, cizme de cauciuc. Acesta ar fi strictul necesar, un om pregătit își poate salva viața, dar poate salva și multe alte vieți. Panica și disperarea nu ajută, cine a trăit în 1977 cutremurul știe ce înseamnă panică totală.

Și neapărat asigurați-vă că dețineți o trusă medicală de prim ajutor, cu tot ce este necesar în situații de urgență!

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel