Sari la conținut

Cum ne afectează psihologic scumpirile în lanț? Psiholog: aceasta este categoria de vârstă cea mai afectată

atac de panica
sursa foto: arhiva doctorul zilei
tratament anxietate

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, de la 15,32% în august, conform datelor publicate în această lună de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%.

Preţurile de consum în septembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, au crescut cu 1,3%, iar rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 13,1%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2021 – septembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) este 11,8%.

Conform datelor INS, indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) – indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE – în luna septembrie 2022 comparativ cu luna august 2022 este 100,93%.

Cum ne afectează psihologic scumpirile în lanț?

Acest val de scumpiri ne afectează sănătatea psihică și emoțională.

Psigologul Adriana Petrescu ne explică ce se întâmplă la nivel psihologic:

„Nu doar la buzunare, ne afectează și pe paliere de vârstă. Vedem că oamenii mai tineri sunt puțin mai anxioși decât oamenii care au trecut prin viață. Românul întotdeauna a fost un tip de popor care a avut grijă pentru ziua de mâine.”, spune Adriana Petrescu.

„Cei care au peste 45-50 de ani sunt mult mai adaptați acestor vremuri. În schimb, tinerii, aici este o mare problemă, și nivelul lor de anxietate crește. Pentru că ei nu au trecut prin aceste vremuri. Și au prins o pandemie în care direcția lor s-a sfârșit.

În online nu există criză, există ce arătăm că avem. În realitate există o criză, a tânarului care se gândește ce va face. Toate mediile acestea arată un wanna-be, ce mi-aș dori să fiu. Nici noi nu suntem structural construiți să vedem răul în față, deși ne place, deși mintea caută întotdeauna o zonă de supraviețuire. Dar dacă nu vezi o poveste, cumva nu o cumperi.”, a mai precizat psihologul, la Antena 3 CNN.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.