joi, decembrie 1, 2022

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, de la 15,32% în august, conform datelor publicate în această lună de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%.

Preţurile de consum în septembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, au crescut cu 1,3%, iar rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 13,1%.

Te-ar mai interesa: Peste 70.000 de ore de consiliere psihologică pent...

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2021 – septembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) este 11,8%.

Conform datelor INS, indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) – indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE – în luna septembrie 2022 comparativ cu luna august 2022 este 100,93%.

Cum ne afectează psihologic scumpirile în lanț?

Acest val de scumpiri ne afectează sănătatea psihică și emoțională.

Psigologul Adriana Petrescu ne explică ce se întâmplă la nivel psihologic:

„Nu doar la buzunare, ne afectează și pe paliere de vârstă. Vedem că oamenii mai tineri sunt puțin mai anxioși decât oamenii care au trecut prin viață. Românul întotdeauna a fost un tip de popor care a avut grijă pentru ziua de mâine.”, spune Adriana Petrescu.

Te-ar mai interesa: Studiu. Interacțiunea cu câinii crește activitatea...

„Cei care au peste 45-50 de ani sunt mult mai adaptați acestor vremuri. În schimb, tinerii, aici este o mare problemă, și nivelul lor de anxietate crește. Pentru că ei nu au trecut prin aceste vremuri. Și au prins o pandemie în care direcția lor s-a sfârșit.

În online nu există criză, există ce arătăm că avem. În realitate există o criză, a tânarului care se gândește ce va face. Toate mediile acestea arată un wanna-be, ce mi-aș dori să fiu. Nici noi nu suntem structural construiți să vedem răul în față, deși ne place, deși mintea caută întotdeauna o zonă de supraviețuire. Dar dacă nu vezi o poveste, cumva nu o cumperi.”, a mai precizat psihologul, la Antena 3 CNN.

Te-ar mai interesa: Poziția de somn care îți distruge sănătatea. Încea...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private