Sari la conținut

Doamnelor, aveți grijă! Această afecțiune poate tripla riscul de anxietate sau depresie. Sfaturi de GESTIONARE

Această afecțiune poate tripla riscul de anxietate, depresie. Sindromul ovarelor polichistice (SOP) reprezintă cea mai frecventă cauză de infertilitate la persoanele de sex feminin cu vârste cuprinse între 14 si 40 de ani, care presupune asocierea tulburărilor de reproducere cu dereglări ale ciclului menstrual, sterilitate, hirsutism și obezitate.

Când vine vorba de această afecțiune caracterizată prin chisturi peste ovare, singurele efecte secundare la care te gândești sunt:

  • Creștere în greutate
  • Pierderea parului
  • Cicluri menstruale neregulate
  • Cicluri menstruale dureroase
  • Modificări ale dispoziției
  • Păr facial în exces
  • Acneea

Dar SOP poate afecta și sănătatea mintală – și asta, într-o mare măsură. Potrivit lui Satjyot Gill, psiholog la Veera Health, femeile cu SOP au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea.

Acest lucru poate interfera și mai mult cu capacitatea cuiva de a face schimbări în stilul de viață pentru un management mai bun al acestei afecțiuni.

Doamnelor, aveți grijă! Cum afectează SOP sănătatea mintală

Potrivit Times Now Digital, Satjyot Gill a vorbit despre relația curioasă, dar evidentă, dintre SOP și sănătatea mintală. Expertul a spus că modificările fizice cauzate de SOP ar putea să-și asume „vina” pentru aceasta. În plus, stresul diagnosticului ar putea fi, de asemenea, un factor important.

„Mecanismul exact al modului în care SOP afectează sănătatea mintală nu este încă pe deplin înțeles, cu toate acestea, modificările fizice ale SOP, cum ar fi creșterea în greutate, căderea părului, acneea și problemele de fertilitate pot avea un impact negativ asupra stării de spirit și a imaginii corpului.

Cercetările arată că, cu cât durează mai mult timp pentru ca o femeie să fie diagnosticată cu SOP, cu atât este mai probabil să sufere de depresie sau anxietate.

Poate fi dificil să faci față simptomelor sindromului ovarelor polichistice, mai ales atunci când nu știi ce o cauzează”, a spus Gill.

„Mai mult, a fi diagnosticat cu o afecțiune cronică, cum este POS, poate provoca o serie de sentimente și emoții. Fiecare femeie poate reacționa diferit la diagnostic, dar poate varia de la șoc, frustrare, tristețe sau neîncredere.

SOP este o afecțiune complexă și multe femei petrec ani de zile încercând și erori înainte de a obține un diagnostic sau un tratament adecvat, care poate fi agravat de lipsa de informații sau de resurse”, a adăugat expertul.

Este SOP tratabil?

Din păcate, SOP este o afecțiune cronică și nu are leac – cu toate acestea, poate fi gestionată și prevenită să se înrăutățească prin alegerea corectă a stilului de viață – de la dietă la antrenamente până la mindfulness.

Citiți mai departe pentru a afla câteva sfaturi pentru un management mai bun al sindromului ovarelor polichistice:

1. Mănâncă cereale integrale, fructe, legume, proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși

2. Fă sport în mod regulat

3. Meditează

4. Fă yoga

5. Fă exerciții de respirație pentru a reduce stresul

6. Consultă-te cu un medic pentru un tratament corect

7. Dormi suficient

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel