joi, iunie 1, 2023

Anxietatea are un efect negativ asupra creierului. Ultimul studiu arată că stresul poate crește riscul de a face o boală degenerativă gravă, la bătrânețe, potrivit cercetătorilor de la Laboratorul de Cercetare Alzheimer al Universității din Alabama.

În acest studiu, legătura dintre stresul crescut și funcția cognitivă inferioară a fost asemănătoare atât pentru oamenii de culoare, cât și pentru cei albi, dar participanții de culoare au raportat niveluri mai ridicate de stres.

Te-ar mai interesa: Simptome de accident vascular cerebral. Nu ignora ...

Boala degenerativă a creierului este cel mai frecvent tip de demență. Alzheimer nu e singura afecțiune care implică pierderea memoriei și a altor abilități de gândire. Această boală afectează aproximativ 60 până la 80% din totalul persoanelor cu demență.

În stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, oamenii experimentează uitarea, vor repeta lucrurile de multe ori, adesea în aceeași conversație și nu vor putea păstra informații noi.

Cum ne afectează stresul sănătatea mintală

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au raportat niveluri ridicate de anxietate aveau un risc cu 37% mai mare de a face Alzheimer.

Te-ar mai interesa: Bolnavii de cancer dau în judecată Ministerul Sănă...

Stresul este asociat cu îmbătrânirea accelerată

„Stresul este asociat cu îmbătrânirea accelerată sau cu alte daune, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, evenimente cardiace și deteriorarea sistemului imunitar”, arată studiul.

Oamenii care se luptă cu probleme de memorie pot fi stresați din cauza provocărilor cu care se confruntă.

Noul studiu sugerează că legătura poate merge și în sens invers, adică stresul poate avea efecte dăunătoare asupra cogniției, a declarat dr. Ambar Kulshreshtha, profesor asociat de medicină preventivă și epidemiologie la Universitatea Emory și co-autor al studiului, scrie Jerusalem Post.

Te-ar mai interesa: Metapneumovirusul uman, noul virus ucigaș.  Simpto...

Medicu mai spune că „stresul nu numai că vă înrăutățește cogniția, dar poate avea o serie de efecte dăunătoare și pe termen lung”.

Noua cercetare se bazează pe date dintr-un studiu pe termen lung, finanțat de la nivel federal.

”Relația dintre stres și funcția cognitivă este un „cerc vicios”, susține dr. Amy Arnsten, profesor de neuroștiință la Yale School of Medicine.

Te-ar mai interesa: Medic: Nevoia de a urina mai des și mult mai urgen...

„Odată cu stresul cronic, se pierde materia cenușie din cortexul prefrontal, în regiunile implicate în inhibarea răspunsului la stres și în acele zone care oferă o perspectivă că e nevoie de ajutor”, afirmă ea.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private