Sari la conținut

Cum ne influenţează bacteriile din intestine greutatea corporală şi riscul de boli

În organismul uman există de 10 ori mai multe bacterii decât celule şi majoritatea se găsesc în intestine.

Oamenii de ştiinţă au descoperit  că fiecare dintre noi se încadrează, din punctul de vedere al florei intestinale, într-o categorie reprezentată de bacteria predominantă din sistemul digestiv. Mai exact, microbii care ne colonizează intestinele se împart în trei ecosisteme diferite: cel al Bacteroidelor, cel al bacteriei Prevotella şi cel al bacteriei Ruminococcus. Potrivit cercetătorilor, aceste grupe bacteriene sunt similare grupelor de sânge.
Multe bacterii sunt inofensive şi chiar benefice, unele însă ne pot îmbolnăvi de aceea cel mai important este păstrarea unui echilibru. Dezechilibrele dintre bacteriile care se găsesc în intestine pot cauza diabet, obezitate, autism, psoriazis, astm, boala Crohn.

Obezii au bacterii diferite de persoanele cu o greutate normală. ,,Microbii care se găsesc în intestinele obezilor sunt mai eficiente în creşterea absorbţiei de calorii din alimente. Interesant e faptul că atunci când cineva este supus unei interveţii chirurgicale bariatrice, bacteriile acelei persoane suferă o modificare. Această intervenţie este benefică şi în tratarea diabetului de tip 2, în cazul căruia ar putea fi implicate aceleaşi bacterii,” spune profesorul Nicholson.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel