Sari la conținut

Cum ne va afecta valul al treilea al pandemiei care deja se resimte în țara noastră? Ne explică Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

împotriva variantei Deltaei

Valul al treilea al pandemiei a cuprins România de o săptămână când cifrele sunt în continuă creștere, iar secțiiile ATI sunt la capacitate maximă. Cu această ocazie, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Andreea Moldovan ne explică cum va fi afectată țara noastră.

Un rol important în valul al treilea al pandemiei îl joacă tulpina britanică ce se răspândește cu repeziciune, chiar și în rândul tinerilor:

„Din punct de vedere al formelor clinice, există forme severe și cu aceste tulpini, dar nu este neapărat o diferență semnificativă față de ce am întâmpinat anterior”, a punctat Andreea Moldovan.

„Dorim foarte mult să operaționalizăm accesul în terapie intensivă. De exemplu, în prezent există 20 la sută din pacienții din terapie intensivă intubați, restul încă nu sunt intubați sau nu au suport ventilator și atunci acolo este foarte important să avem un management corect al admisiei în terapie intensivă”, a declarat secretarul de stat, întrebată cum ne pregătim de gestionarea acestui al treilea val al pandemiei.

În acest moment, sunt 1.386 de paturi de terapie intensivă COVID, a precizat Andreea Moldovan.

Până ieri, 10 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 840.116 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

770.854 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.564 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Sărbătorile Pascale în timpul celui de-al treilea val al pandmeiei

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu se pune problema unui lockdown de Paști, dar secretarul de stat în Ministerul Sănătății spune că restricțiile viitoare depind de felul în care epidemia va reacționa la măsurile anunțate miercuri de CNSU.

„Toate aceste măsuri care s-au luat sunt măsuri care sunt tatonate în prezent și vom vedea care va fi impactul lor asupra a ceea ce urmează. Dacă trendul evolutiv va continua să crească și să fie o creștere a numărului de cazuri în continuare, cu siguranță aceste măsuri vor fi reevaluate. Această închidere a accesului la ora 22:00 implică de fapt mult mai mulți pași, în sensul în care spre ora 22:00 deja oamenii nu vor mai putea să circule, nu vor mai putea să se aglomereze, nu vor mai putea să rămână magazine deschise atât de mult cum rămân în prezent. Deci, practic, o măsură de genul aceasta generează mult mai multe efecte în jur”, a explicat Andreea Moldovan.

Scandalul datelor de la vaccinare

În opinia secretarului de stat în Ministerul Sănătății, scandalul datelor de la vaccinare care a acaparat presa în ultimele zile nu afectează încrederea oamenilor în vaccinare. „Această transparentizare cred că este un aspect extrem de important pentru noi toți, pentru că societatea este mai mult decât doritoare să știe ce se întâmplă și este extrem de important să aibă niște date la îndemână. A suferit ce-am suferit cu toții în acest an, pentru că au fost niște date care nu au fost disponibile și care nu au făcut decât să ducă la neîncredere și la decredibilizare și la teoria conspirațiilor și la suspiciuni. Cred că aceste date disponibile acum ne ajută foarte bine să înțelegem de fapt ce se întâmplă”, a punctat Andreea Moldovan la Digi24.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel