Sari la conținut

Cum oprești un atac de panică. Exerciții propuse de un medic de urgență

stil de viață sedentar

Cum oprești un atac de panică. Exerciții propuse de un medic de urgență.

Medicii din camera de urgență sunt instruiți să rămână concentrați în fața haosului complet. Acești profesioniști trăiesc într-o lume în care diferența dintre viață sau moarte depinde uneori de o decizie de fracțiune de secundă. Prin urmare, este foarte clar că este necesar un tip special de calm.

Pentru medicii de medicină de urgență precum Amy Sedgwick MD, FACEP, cheia pentru a-și păstra cumpătul în situațiile cele mai pline de stres este  centrată întotdeauna pe delegarea clară și atribuirea rolurilor celor din echipa sa. Și, de asemenea, concentrarea asupra propriei respirații, astfel încât să poată salva pe ceilalți .

„În calitate de lider, împuternicirea membrilor echipei mele pentru a face cea mai bună muncă este incredibil de calmantă. Există însă realitatea de a fi persoana care, în cele din urmă, face apelul, spune veștile proaste sau are conversații dificile cu colegii. În aceste momente, mă bazez pe oprirea pentru o clipă, inspirând cinci respirații, asigurându-mă că sunt bine antrenată și că mă pot descurca cu orice îmi vine. Această abordare nu mi-a dat greș niciodată, în ER sau altfel”, a spus Amy Sedgwick.

Accentul asupra respirației este unul natural pentru Sedgwick. Amestecul ei de practici medicale și tradiționale îl face să fie bine echipată pentru tratarea unei camere de urgență și a unei situații de îngrijire urgentă și anume atacurile de panică.

Tulburările de anxietate sunt cea mai frecventă clasă de tulburări psihice la populația SUA. Cu o prevalență estimată pe 12 luni și pe durata vieții de 19% și, respectiv, 31%, potrivit draxe.com. Tulburarea de anxietate generalizată și tulburarea de panică sunt printre cele mai frecvente afecțiuni care intră sub umbrela tulburării de anxietate.

Ce este și cum se manifestă atacul de panică

Simptomele atacului de panică durează în general mai puțin de 30 de minute. Acestea includ adesea simptome precum ritmul cardiac accelerat, dificultăți de respirație și uneori chiar dureri toracice scurte. Deși 30 de minute sau mai puțin s-ar putea să nu pară mult timp, dacă sunteți persoana care se confruntă cu această explozie intensă de frică, aceasta se simte adesea mult mai lungă.

Persoanele care suferă de atacuri de panică spun adesea că se confruntă cu frica de a muri, de a se detașa sau chiar de a pierde controlul. Ceea ce poate face un atac de panică și mai deranjant este faptul că acestea apar adesea din senin fără avertisment. Dar pe dinăuntru, sistemul nervos simpatic al corpului tău intră în exces.

Cum oprești un atac de panică. Sfaturile unui medic de urgență

Persoanele care au experimentat un atac de panică, știu că este o situație înfricoșătoare care poate scăpa de sub control. În unele cazuri, se poate simți că aveți aproape o experiență în afara corpului. Deoarece respirația și ritmul cardiac sunt adesea crescute, conectarea atenției și conștientizării la respirație poate părea contraintuitivă pentru cineva aflat în mijlocul unui atac de panică.

Dar este planul de atac al lui Sedgwick când încearcă să oprească un atac de panică. Amy Sedwick a spus că extinderea ușoară a expirației ajută la creșterea „traficului” de-a lungul nervului nostru vag, care inervează multe dintre organele noastre viscerale.

„Pentru a calma pacienții care au atacuri de panică, fac respirație ghidată și îi fac mai întâi să încetinească respirația. Odată ce vor putea face asta, vom începe să extindem lungimea expirației, dacă este posibil. Am avut un mare succes doar cu acest lucru. Iar bonusul suplimentar este că pacienții pleacă cu o experiență reală de viață de a se ajuta cu ceva ce au mereu: respirația lor”, a explicat Sedwick.

Medicul a adăugat că, cu siguranță, există cazuri care nu răspund numai la respirație. În aceste condiții, ea adaugă o mișcare simplă, cum ar fi ridicarea brațelor în sus pe inspirație și „plutirea” brațelor în jos pe expirație.

„Uneori folosesc imagini cum ar fi să le cer să aleagă o culoare care le place. Pe măsură ce inspiră, culoarea devine mai strălucitoare și cu expirația devine mai slabă. În total, încerc să-i determin să se concentreze pe un singur lucru și să rămână cu el. Acest lucru este de obicei destul de eficient”, a mais pus aceasta. 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel