Viteza cu care îți bate inima atunci când ești odihnit îți arată dacă ai risc de deces prematur, potrivit unui nou studiu.
Riscul de a muri prematur crește cu 9% la fiecare 10 bătăi în plus pe minut. Majoritatea oamenilor au ritmul cardiac între 60 și 100 de bătăi pe minut, în stare de repaus, însă inimile sportivilor profesioniști au 40 de bătăi pe minut.
Potrivit cercetătorilor chinezi, persoanele care au mai mult de 80 de bătăi pe minut în repaus, au un risc cu 45% mai mare de moarte prematură.
Coordonatorul studiului, dr. Dongfeng Zhang, de la Medical College of Qingdao University, Shandong, China, avertizează oamenii să își măsoare ritmul cardiac și în cazul în care e prea crescut, să ia măsuri pentru a-l scădea.
Dr. Dongfeng Zhang și echipa lui și-au testat teoria pe 1,2 milioane de pacienți și au descoperit căritmul cardiac e un bun indicator al stării de sănătate.
Cercetarea a fost publicată în Canadian Medical Association Journal.
CUM SĂ-ȚI MĂSORI RITMUL CARDIAC
Pulsul unei persoane arată de câte ori bate inima pe minut.
Îmsă pulsul poate varia în funcție de activitatea unei persoane. De exemplu, va fi mai scăzut dacă sormi și mai rapid dacă faci exerciții.
Îți poți măsura pulsul fie la încheietura mâinii, fie la gât.
Pentru inregistrarea corecta a pulsului este necesar sa va odihniti intai 5-10 minute. Apoi asezati-va comod, plasati antebratul (nu conteaza care) pe o suprafata, cu palma in sus si cotul usor indoit. Cu cealalta mana, folosind aratatorul si degetul mijlociu, cautati pulsul. Acesta se poate simti chiar la baza degetului mare, intre planul osos si tendon (acolo se afla artera radiala). Apasati ferm degetele si numarati bataile pentru un minut. Se poate face si in 30 de secunde, multiplicand cu doi, dar exista riscul de a nu sesiza o eventuala anomalie de ritm.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.
Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.