Sari la conținut

Cum poate fi controlat diabetul cu ajutorul alimentației

O alimentație care sporește cantitatea de bacterii bune din stomac poate reprezenta un factor decisiv pentru reducerea riscului de diabet, potrivit unui studiu realizat în Australia, informează marți Xinhua.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Monash din Melbourne a descoperit pentru prima dată că o alimentație bogată în fibre fermentabile a stopat dezvoltarea diabetului de tip 1 în cazul șoarecilor.

Fibrele au fost administrate șoarecilor sub formă de pudră presărată pe hrana lor obișnuită, iar metoda urmează să fie testată și pe oameni.

Amidonul din alimentație este descompus de bacteriile din stomac pentru a produce acetat și butirat, acizi grași cu lanț scurt care reprezintă un factor-cheie pentru menținerea sănătății sistemului imunitar. „Credem că metaboliții au efecte antiinflamatorii și că au un rol remarcabil în fiecare afecțiune importantă — boli cardiovasculare, alergii alimentare, boală inflamatorie cronică a intestinului și astm”, a declarat marți conducătorul studiului, Charles Mackay, pentru News Limited.

Mackay a testat dieta creată de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) pe șoareci care dezvoltaseră deja diabet. „Chiar și așa am reușit să protejăm șoarecii de izbucnirea diabetului”, a precizat acesta. „Ar fi uimitor dacă s-ar adeveri și în cazul oamenilor”, a mai spus el.

Cercetătorul a precizat că doar printr-o alimentație sănătoasă nu se pot obține aceleași rezultate precum cele obținute după utilizarea pudrei. „Nu poate fi replicat (rezultatul — n.r.) doar prin consumul unei cantități mari de fructe și legume”, a adăugat Mackay. „Este un supliment care poate fi presărat pe hrană și care poate oferi un aport enorm de acetat sau de butirat, ori ambele. Ar putea fi un mod extraordinar de a reda sănătatea intestinelor și de a preveni aceste boli inflamatorii”, a completat cercetătorul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel