Sari la conținut

Cum poți să scapi de anxietate. Psihoterapeut: Este un exercițiu paradoxal, dar dă rezultate!

Cum poți să scapi de anxietate. Psihoterapeut: Este un exercițiu paradoxal, dar dă rezultate!

Cum putem să controlăm starea de anxietate? Este o boală pe care trebuie să o luăm în serios, pentru că ne poate fura viața.

Pentru a intra în posesia propriei noastre vieți, trebuie, în primul rând, să conștientizăm că suntem într-o stare de anxietate. Să ne dăm seama cât timp petrecem, de-a lungul unei zile sau a unei nopți, cu aceste îngrijorări.

Trebuie să realizăm diferența dintre a ne simți îngrijorați pentru ceva real (făcând ceva în sensul rezolvării acelui fapt) sau a ne simți îngrijorați pentru ceva care ar putea să se întâmple (dar pentru care nu poți face nimic).

Exercițiu practic pentru a scăpa de anxietate. Psihoterapeut: Este un exercițiu paradoxal, dar dă rezultate!

Beatrice Enăchescu, psihoterapeut și inițiatorul proiectului Viața la Prezent, propune un exercițiu practic pentru depășirea stării de anxietate.

„Cel mai important exercițiu pe care eu îl recomand oamenilor anxioși nu este atât de ușor. Foarte paradoxal, este o tehnică luată din psihologia cognitiv comportamentală. Și pentru că mintea este fascinantă și, atunci când o folosim în beneficiul nostru, dă niște rezultate extraordinare, cel mai important exercițiu este acela de a-ți stabili un interval de timp în care să te îngrijorezi.

Adică, stabilești dimineața, la 7:30, o jumătate de oră, timp în care să te îngrijorezi. Și te apuci și scrii toate grijile. Tot ce-ți vine prin cap. Și dacă nu-ți vine, te mai gândești.

Pe parcursul zilei, dacă mai vin acele griji, trebuie să le amâni pentru seara. Iar seara, la fel, un sfert de oră, timp rezervat anxietății. Ceea ce este foarte important, este ca, în cursul zilei, să ai puterea în care să-ți spui, „E OK, îmi trec acele griji prin cap, dar le amân pentru diseară, la ora X.

Este un exercițiu paradoxal, dar este extraordinar de profund. De ce? Pentru că preiei controlul. Este fascinant! Tu preiei controlul. Este un exercițiu provocator și dă rezultate extraordinare”, a dezvăluit psihoterapeutul Beatrice Enăchescu.

Ce înseamnă starea de bine? Este un echilibru între activități care:

  • să-ți facă plăcere
  • să-ți confirme că ai făcut ceva bun și eficient pentru tine
  • să ai contact cu oamenii

Bifând aceste criterii în timpul zilei, este metoda de a te ține deoparte de anxietate. Contactul cu semenii tăi și activitățile care te valorizează personal sunt „medicamentele” de care ai nevoie.

Întrebarea care te ține deoparte de depresie și anxietate

În fiecare seară, fiecare dintre noi ar trebui să ne punem următoarea întrebare:

Ce-am făcut eu BUN sau BINE pentru mine sau pentru ceilalți?

Este un exercițiu care lucrează, în timp, pentru psihicul nostru.

„Nu trebuie să căutăm ceva ieșit din comun. Faptul că îmi permit să zâmbesc este un lucru extraordinar. Faptul că i-am zâmbit unui om pe stradă fără să-l cunosc și celălalt a zâmbit înapoi, este un lucru extraordinar. Faptul că am făcut ceva care-mi face plăcere este un lucru extraordinar. Asta trebuie să învăț.

Dacă eu, în fiecare seară, conștientizez și îmi permit să mă recompensez cu aceste gânduri… Ce se întâmplă? Practic, subconștientul lucrează. Iar seara, dacă eu mă culc cu această stare de bine, evident că tot corpul meu se relaxează și sistemul imunitar lucrează foarte bine.

Dar dacă eu mă culc anxios, cu întrebări de genul „Mâine ce-o să fie?”, „Ce-o să fac?” „E îngrozitor! Nu știu cum să ies de aici”, nu fac decât să mă auto sabotez. Și, inclusiv sistemul meu imunitar nu poate să funcționeze”, a explicat psihoterapeutul Beatrice Enăchescu, în emisiunea Doc Play, pe contul de YouTube Doctorul Zilei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: