Sari la conținut

Cum poți să scapi de cercurile întunecate de sub ochi și ce dezvăluie despre sănătatea ta

cearcane
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Remedii naturale care te ajuta sa scapi de cearcane

Cercurile întunecate de sub ochi. Adesea ne aruncăm o privire în oglindă și suntem uimiți de umbrele întunecate de sub ochii noștri. Ne fac să parăm obosiți, adăugând ani vizibili la vârsta noastră reală.

Genetica, modelele neregulate de somn, stresul, alergenii sau decolorarea pielii, sunt doar câteva dintre motivele pentru care cercurile întunecate își fac apariția sub ochii noștri.

Dar ce anume încearcă să-ți spună corpul tău prin intermediul acestor cearcăne?

Cercănele întunecate de sub ochi sunt frustrante și constituie o problemă de îngrijorare pentru un număr mare de oameni. Sunt neplăcute și incomode până la urmă. Aceste pungi de sub ochi pot face pe cineva să pară obosit, îmbătrânit și chiar bolnav”, spune dr. Shareefa Chause, dermatolog și cosmetolog la Clinica de îngrijire a pielii Shareefa.

cearcane
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce cauzează cercurile întunecate?

Cearcănele de sub ochi, cunoscute și sub numele de hiperpigmentare periorbitală (POH), pot apărea cu nuanțe de: maro, albastru, negru sau violet. În general, se consideră că sunt cauzate de oboseală, potrivit Healthline.

Pot afecta pe oricine, însă apar mai des în cazul anumitor persoane: oameni cu o predispoziție genetică de a dezvolta această afecțiune, adulți aflați la o vârstă mai înaintată și persoane cu tonuri ale pielii mai închise la culoare, care sunt predispuse la hiperpigmentare în jurul ochilor.

Pot apărea din cauza factorilor genetici, a alergiilor sau din alte motive. Din fericire, există remedii naturale și tratamente medicale care te pot ajuta să le ameliorezi.

Cearcănele sunt cea mai importantă preocupare cosmetică la nivel mondial. Apar din cauza geneticii, fumatului, alcoolului și a afecțiunilor medicale, cum ar fi hemoglobina scăzută, frecarea frecventă a ochilor, pastilele fără prescripție medicală, pielea uscată, dermatita atopică sau eczema. Este o boală cronică care provoacă inflamația,  roșeață și iritare a pielii. Cearcănele se agravează odată cu îmbătrânirea din cauza slăbirii pielii noastre și a pierderii grăsimii subcutanate.

Datorită îmbătrânirii, pielea pierde grăsime și colagen, ceea ce face ca vasele de sânge albăstrui să înceapă să apară și o piele translucidă liberă care acoperă mușchiul și poate avea cearcănele. Chiar și vizionarea aparatelor electronice pentru o perioadă mai lungă de timp, frecarea ochilor și nu spălarea corectă a machiajului ochilor poate provoca cearcănele”, a explucat dr. Chause, pentru thehealthsite.com.

Cum să scapi de ceracăne în mod natural

Tratamentul cearcanelor depinde de factorii etiologici, tratarea cauzei este cel mai important lucru, in afara de faptul ca cremele topice cu cafeina si peptide au aratat unele beneficii. Pentru a gestiona cearcănele, iată ce vă sugerează medicul:

  • Masați sub ochi cu ulei de argan: Utilizați o mască de față hidratantă, dormiți bine și evitați frecarea sau atingerea constantă a ochilor. Masajul poate ajuta la reducerea retenției de lichide și la îmbunătățirea circulației, contribuind în cele din urmă la diminuarea aspectului cearcănelor în timp. 
  • Gestioneazăți-vă dieta: Un sfat trecut cu vederea pentru gestionarea cercurilor întunecate este să încorporezi mai multe alimente bogate în magneziu în dieta ta. Magneziul joacă un rol crucial în sănătatea pielii și poate ajuta la reducerea inflamației și a umflăturii din jurul ochilor. Alimente precum migdalele, fisticul, spanacul și avocado sunt surse excelente de magneziu care pot contribui la o piele mai strălucitoare și cu aspect mai sănătos.
  • Protejați-vă ochii de razele UV: Folosiți numai cremă de protecție solară și creme hidratante recomandate de medic. Acest lucru este important deoarece fiecare tip de piele este diferit, ceea ce necesită abordări diferite pentru a aborda problemele pielii.
  • Hidratarea este cheia: Pe lângă aceste sfaturi, hidratarea este esențială pentru menținerea pielii sănătoase și pentru reducerea aspectului cearcănelor. Consumul unei cantități adecvate de apă pe parcursul zilei poate ajuta la eliminarea toxinelor și la menținerea nivelurilor adecvate de hidratare a pielii delicate de sub ochi.

Combinând aceste strategii cu o rutină consecventă de îngrijire a pielii, adaptată pentru a viza cercurile întunecate, puteți gestiona eficient această îngrijorare comună și puteți obține un ten mai împrospătat și mai luminos.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel