Sari la conținut

Cum putem controla mâncatul compulsiv? Care este diferența dintre mâncatul compensatoriu și mâncatul compulsiv?

Alimentatia corecta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Înainte de a încerca să gestionezi mâncatul compulsiv, este important să știi ce anume îl cauzează și ce factori declanșează această reacție. Specialiștii consideră că această acțiune este generat de un dezechilibru emoțional și este adesea asociat cu trăirile negative intense.

Atât nutriționiștii, cât și psihologii, consideră că mâncatul compulsiv este un mecanism de relaxare interioară. Mâncarea este asociată cu senzațiile de confort pe care le percepeam în jurul nostru, atunci când părinții și apropiații noștri aveau grijă de noi. Astfel, creierul nostru percepe mâncarea ca pe un refugiu care ne induce o stare de relaxare și siguranță.

Cori Grămescu, nutriționist și expert în fitness, explică pe Instagram cum putem gestiona acest „reflex” și de ce poate fi confundat adesea cu mâncatul compensatoriu.

Cum putem gestiona mâncatul compulsiv?

„As vrea să facem o distincție foarte clară între mâncatul compensatoriu și mâncatul compulsiv.

-În momentul în care ținem frecvent diete de înfometare foarte restrictive, foarte stricte este firesc ca după o perioadă să existe o reacție compensatorie a corpului în care corpul nostru încearcă să se echilibreze și să iasă din acel deficit caloric abrupt și în felul acesta apare o poftă necontrolată de mâncare.

-Diferența dintre cele două este că în mâncatul compulsiv nu mai avem nici un fel de control, simțim că ne pierdem controlul, mâncarea devine aproape ca un drog, iar reacția care ne aduce in punctul ăsta este una emoțională. Mâncatul compulsiv se manifestă indiferent de restricția sau aportul caloric pe care îl avem în mod normal. Deși cele două componente pleca dintr-un nucleu comun, și anume dintr-un comportament alimentar dezechilibrat și o relație proastă cu mâncarea, ele ulterior au cai diferite de vindecare.

-Dacă în mod uzual simțiți că vă pierdeți controlul în preajma mâncării, că aveți zile întregi în care mâncați necontrolat și nu vă puteți opri din mâncat, că vă pierdeți realmente pe voi înșivă în acest proces, cel mai bun sfat pe care îl pot da este să mergeți la terapie.

Mergeți să identificați cauzele relației proaste cu mâncarea, cauzele relației proaste pe care o aveți cu voi înșivă, cu modul în care vă oferiți dragoste și respect. Din păcate, acest comportament se poate regla doar într-un proces terapeutic.

-În cazul tulburărilor alimentare sau al acestor gen de comportamente alimentare profund dezechilibrate, funcționează extrem de bine terapiile cognitiv-comportamentale, pentru că ele se centrează pe întreruperea comportamentului, a triggerului. De asemenea, pentru a va crește șansele de reușită prin terapie urmați o dietă de menținere pe parcursul procesului, pentru că ori de câte ori vă veți reduce caloriile veți declanșa aceste procese de compensare, de pansare emoțională.

Nu uitați, prin terapie reglați relația cu mâncarea, încercați să aveți o dietă de menținere pe durata ei, și abia apoi, dacă aveți nevoie, vă ocupați și de kilogramele în plus!”, dezvăluie nutriționistul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel