Sari la conținut

Cum să elimini mucusul în exces din plămâni

Emfizemul e o afecțiune pulmonară cronică.
Sursă foto: pixabay
În cazurile severe, corticosteroizii pot fi utilizați pentru a reduce inflamația pulmonară.

Mucusul din plămâni este frecvent în anumite condiții de sănătate, cum ar fi bronșiectazie și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Curățarea mucusului, numit și flegm sau spută, este o parte importantă a gestionării bolii pulmonare.

Având prea mult mucus în plămâni sau acumularea de flegmă poate bloca pasajele de aer înguste și vă poate îngreuna respirația. Creșterea mucusului în plămâni poate duce, de asemenea, la infecții, cum ar fi pneumonia.

Există modalități de a trata mucusul din plămâni, inclusiv tusea controlată, medicamente și fizioterapie toracică.

Acest articol va analiza unele cauze ale mucusului în plămâni, precum și modalitățile prin care furnizorul dumneavoastră ar putea dori să eliminați mucusul din plămâni ca parte a tratamentului dumneavoastră.

Remedii la domiciliu pentru a elimina mucusul din plămâni

Puteți folosi exerciții la domiciliu pentru a preveni și a reduce acumularea de mucus în plămâni. Dacă aveți o boală pulmonară, aceste tehnici trebuie utilizate în mod regulat pentru a slăbi și îndepărta excesul de mucus din plămâni.

Tuse controlată

Tusea controlată angajează mușchii pieptului și stomacului pentru a elimina mucusul din plămâni. Spre deosebire de tusea hacking care folosește mușchii pieptului mai mult decât diafragma, tusea controlată se concentrează pe stabilizarea mușchilor de bază pentru a angaja diafragma mai eficient.

Există două metode comune de tuse controlată: profundă și huff.

Cum să utilizați tusea profundă pentru a curăța mucusul din plămâni:

  • Stați confortabil pe un scaun cu picioarele pe pământ.
  • Înfășoară-ți brațele în jurul stomacului și inspiră adânc.
  • Ținând buzele strânse, tușiți cu forță în timp ce apăsați ferm brațele pe mușchii stomacului.

Cum să utilizați tusea huff pentru a curăța mucusul din plămâni:

  • Respirați adânc și lent pentru a vă extinde complet plămânii.
  • Încordați-vă mușchii stomacului
  • Expiră de trei ori foarte repede și scoate un sunet „ha” la fiecare respirație.
  • Repetați acest pas, păstrându-vă miezul ferm, până când simțiți că mucusul din plămâni se rupe.
  • Tușiți adânc pentru a vă curăța plămânii.

Respirație adâncă

Când faceți exerciții de respirație profundă, inspirați încet (inhalați) și expirați (exhalați) pentru a vă ajuta plămânii să se extindă. Aceste exerciții de respirație sunt exemple de igienă pulmonară – tratamente care folosesc tehnici de manipulare fizică pentru a vă ajuta să eliminați mucusul lipicios și să vă curățați plămânii.

Terapeutul dumneavoastră respirator vă poate învăța tehnici de respirație profundă pe care le puteți face acasă la un program regulat pentru a vă ajuta să vă mențineți plămânii curați.

Tratamente fără prescripție medicală (OTC)

Mai multe medicamente OTC pot ajuta la curățarea excesului de mucus din plămâni, de exemplu, Robitussin și Mucinex.

Aceste medicamente sunt expectorante. Au un ingredient numit guaifenesin care subțiază și slăbește mucusul din plămâni pentru a facilita tusea. De asemenea, pot bloca producerea proteinei principale din mucus (mucine).

Majoritatea expectorantelor pot fi cumpărate de la o farmacie sau un magazin alimentar, dar unele combinații de medicamente care conțin expectorante și alte ingrediente necesită prescripție medicală.

Fizioterapie toracică pentru a slăbi mucusul

Tehnicile de kinetoterapie toracică (CPT) pot fi efectuate manual sau cu un dispozitiv mecanic. O rutină CPT poate dura de la 20 de minute la o oră.

Puteți face unele tehnici CPT singur, dar altele necesită ajutorul unui partener, cum ar fi un terapeut sau un membru al familiei acasă.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel