Sari la conținut

Cum să inițiezi discuții sexuale cu adolescentul tău: 5 căi de discuție pe care să le ai în vedere

sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
mama fiica

Cum să inițiezi discuții sexuale cu adolescentul tău: 5 căi de discuție pe care să le ai în vedere

Ca părinți, ne școlim mereu copiii. De ce nu? Daca nu noi, atunci cine? Unul dintre cele mai importante subiecte pe care părinții trebuie să le discute cu copii lor adolescenți este cel despre sex și sexualitate.

Și, din moment ce este un subiect cam sensibil, trebuie să fii atent și deschis în perspectivă. Adolescenții de astăzi au și diverse alte moduri de informare, cum ar fi internetul, cel mai probabil. Prin urmare, în ciuda faptului că poate tu ești un părinte abordabil și prietenos, copilul tău adolescent s-ar putea să nu-și mai dorească să clarifice îndoielile sau să ceară sfaturi în relație. Prin urmare, trebuie să faci primul pas și să îl implici în discuții.

Faceți diferența între sex și sexualitate

Subiectele referitoare la sex nu sunt doar importante, ci și foarte vagi, deoarece există atât de multe probleme pe care trebuie să le atingeți, încât copilul s-ar putea să devină confuz. Trebuie să fii specific cu privire la ceea ce încerci să le spui.

Partea cea mai confuză este diferențierea dintre sex și sexualitate. Tinerii ar trebui să învețe fapte corecte despre sexualitate, astfel încât să poată face alegeri sănătoase și sigure atunci când este nevoie.

Sexul și sexualitatea sunt două probleme cu totul diferite. Sexualitatea încorporează o gamă largă de probleme care ajută la educarea despre corpul lor. Sexul este aspectul fizic al acestuia. Adolescenții trebuie să cunoască despre ambele, în detaliu, fără nicio prejudecată.

Cum să inițiezi discuții sexuale cu adolescentul tău? 5 căi de discuție pe care să le ai în vedere

1. Fii confortabil: Ca părinte, dacă te clătinești și te simți stânjenit, copilul nu va putea avea încredere în cuvintele tale. Este un subiect puțin incomod de vorbit, dar va deveni mai ușor odată ce începi să te deschizi cu adolescentul. Deci, treci peste nivelul de confort și discută natural. 

2. Spune faptele: Este foarte important să spui faptele. Adolescenții timpurii trebuie să cunoască cantitatea potrivită de cunoștințe despre schimbările din corpul lor și despre sentimentele sexuale și emoționale. Deci, orice inventat, exagerat sau greșit le poate modifica gândirea.

3. Atinge încet subiectele: Nu bombarda adolescenții cu informații. Atinge încet fiecare subiect în detaliu și treci la următorul. Fă din aceasta o conversație recurentă care are fluiditate.

4. Păstrați respectul reciproc: Adolescenții ar putea avea o mulțime de întrebări de pus, dintre care unele pot fi inconfortabile. Ai răbdare, respectă-le înțelegerea și răspunde-le corect și detaliat.

5. „Predă” valorile: Fă din întreaga conversație despre sex și sexualitate un moment de predare a valorilor. Amintește-ți că, dacă nu îi clarifici îndoielile, internetul o va face și nu există nicio garanție a tipului de conținut pe care l-ar viziona acolo.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel