Sari la conținut

Cum să scazi tensiunea arterială fără medicamente. Medic cardiolog: „fă acest lucru pentru a scădea tensiunea arterială ridicată, chiar și pentru a o inversa complet.”

Remedii hipertensiune
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptomele hipertensiunii arteriale

Medicul dumneavoastră este îngrijorat de ceea ce înseamnă creșterea tensiunii arteriale pentru sănătatea dumneavoastră pe termen lung, dar ceea ce s-ar putea să vă îngrijoreze cel mai mult este ce înseamnă aceasta pentru viața de zi cu zi – inclusiv dacă va trebui să începeți să luați medicamente în fiecare zi.

„Tensiunea arterială ridicată, numită și hipertensiune arterială, pune stres asupra inimii și arterelor”, explică dr. Felix Thomas, cardiolog la Houston Methodist. „Lăsat necontrolat, acest lucru poate duce în cele din urmă la atac de cord, accident vascular cerebral și probleme cronice de sănătate, motiv pentru care gestionarea hipertensiunii arteriale este atât de importantă”.

Întrebarea este: poți controla hipertensiunea arterială fără medicamente?

Schimbările unui stil de viață sănătos sunt întotdeauna o parte importantă a scăderii tensiunii arteriale, dar sunt vreodată suficiente singure?

„Nu trebuie întotdeauna să luăm în considerare medicamentele imediat”, spune dr. Thomas. „În anumite cazuri, a face modificări semnificative la stilul tău de viață este suficient pentru a scădea tensiunea arterială ridicată, chiar și pentru a o inversa complet.”

5 moduri de a scădea tensiunea arterială în mod natural

Sfatul doctorului Thomas pentru scăderea tensiunii arteriale începe în mod natural și se termină cu schimbări în stilul de viață sănătos.

„Aceste modificări sunt cele mai importante imediat pentru persoanele care au deja tensiune arterială crescută”, spune dr. Thomas. „Aceasta fiind spuse, niciodată nu este prea târziu pentru a implementa aceste schimbări”.

Cu alte cuvinte, sfatul său se aplică tuturor celor care nu respectă un stil de viață sănătos – indiferent dacă valorile tensiunii arteriale au nevoie sau nu de lucru încă.

1. Crește-ți nivelul de activitate fizică

„Inactivitatea duce la hipertensiune arterială în timp”, spune dr. Thomas. „Și majoritatea oamenilor nu fac mișcare atât de mult pe cât ar trebui”.

Experții recomandă să faceți aproximativ 150 de minute de activitate aerobă în fiecare săptămână, plus antrenament de forță de două ori pe săptămână.

„Activitatea fizică ajută la stimularea fluxului sanguin, la creșterea masei musculare și la reducerea grăsimilor”, explică dr. Thomas. „Acest lucru nu numai că vă îmbunătățește tensiunea arterială, ci și sănătatea generală.”

Cantitatea de activitate fizică recomandată poate suna descurajantă dacă sunteți nou în domeniul exercițiilor fizice. Dar e bine să începi încet.

„Chiar și mersul pe jos doar 20 până la 30 de minute pe zi poate duce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății, mai ales dacă nu erai activ înainte”, spune dr. Thomas.

El observă, de asemenea, că a culege beneficiile pentru sănătate ale activității nu se referă doar la timpul petrecut la sală. Mișcarea zilnică generală este, de asemenea, o componentă esențială.

2. Reduceți aportul de sodiu

Când vine vorba de scăderea tensiunii arteriale, schimbarea alimentară numărul 1 pe care Dr. Thomas recomandă să o facă o persoană este reducerea consumului de sare.

„Scopul este să te limitezi la mai puțin de 2.000 mg de sare pe zi”, spune dr. Thomas. „S-ar putea să nu sune dificil, dar cred că ceea ce mulți oameni nu își dau seama este că cea mai mare parte a sării pe care o consumăm provine din alimente procesate”

De fapt, 70% din consumul nostru de sare provine din aceste alimente.

„Cel mai bun mod de a reduce consumul de sare este să controlezi cantitatea de sare care intră în mâncare, gătind acasă”, spune dr. Thomas. „Aceasta nu înseamnă că nu mai poți mânca alimente procesate sau nu mai poți merge la restaurant, dar reducerea frecvenței tale îți poate reduce drastic tensiunea arterială.”

3. Mentine o greutate sanatoasa

Dacă sunteți supraponderal, scăderea kilogramelor aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, inclusiv ajutarea la combaterea hipertensiunii arteriale.

„Scăderea în greutate în exces duce aproape întotdeauna la îmbunătățirea tensiunii arteriale”, spune dr. Thomas. „Chiar și pierderea de cinci până la zece kilograme poate avea un impact pozitiv.”

Ceea ce mănânci este o parte esențială a pierderii în greutate și a menținerii sănătoase a greutății. Dar, în loc să încercați o dietă la modă, luați măsuri pentru a urma un model de alimentație sănătoasă.

4. Limitați consumul de alcool și nu mai fumați

Atât fumatul, cât și consumul excesiv de alcool provoacă o creștere temporară a tensiunii arteriale. Și preocupările nu se opresc aici. În timp, ambele contribuie la creșterea tensiunii arteriale susținută.

Dacă fumezi, fă-ți un plan pentru a renunța.

De asemenea, ar trebui să vă limitați consumul de alcool în consecință:

  • Bărbații nu ar trebui să bea mai mult de două porții de alcool pe zi
  • Femeile nu ar trebui să bea mai mult de o porție de alcool pe zi

5. Urmărește-ți valorile tensiunii arteriale

Chiar dacă faceți modificările recomandate în stilul de viață, nu presupuneți că sunteți în mod clar că a scăzut tensiunea. Mulți factori afectează tensiunea arterială a unei persoane, inclusiv afecțiunile de sănătate subiacente pe care nici măcar nu știți că le aveți, cum ar fi sindromul metabolic și apneea în somn.

Continuarea verificării periodice a tensiunii arteriale vă va ajuta să vă asigurați că nu pierdeți numerele care continuă să crească, în ciuda eforturilor depuse de a face schimbări.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel