Sari la conținut

Cum să-ți „citești” starea de sănătate în culoarea urinei. Care sunt cauzele pentru care urina își schimbă culoarea?

Cum să-ți „citești” starea de sănătate în culoarea urinei. Care sunt cauzele pentru care urina își schimbă culoarea?

Rinichii nostri filtrează sângele și elimină deșeurile și toxinele dăunătoare prin urină. Dacă funcția renală este afectată, dacă procesele toxice din organism sunt deranjate sau dacă nu este suficient fluid, culoarea și mirosul urinei se schimbă.

Culoarea urinei vă poate spune multe despre starea dumneavoastră de sănătate și nivelurile de hidratare. Culoarea standard a urinei este un galben clar, care apare din cauza unei substanțe chimice numite urocrom.

Această substanță chimică este un produs final al metabolismului proteinelor și creează pigmentul galben normal și natural în urină. Cercetătorii indică faptul că multe dintre cauzele culorii urinare anormale sunt benigne. Culoarea urinei se va schimba din cauza câtorva factori. Acești factori țin inclusiv de dietă, medicamentele pe care le luați, hidratarea tulburările metabolice, modificările hormonale și tulburările organelor. Iată un rezumat al posibilelor culori de pipi și de ce arată urina ta în felul acesta.

1. Urina limpede

Urina limpede este un semn că ești hidratat și consumi suficiente lichide. Este complet normal ca urina să fie limpede ici și colo, dar dacă este întotdeauna limpede, poate fi un semn că sunteți suprahidratat. Ceea ce poate însemna că electroliții dvs. sunt dezechilibrați. Dacă urina nu are niciodată o nuanță galbenă, atunci încercați să reduceți aportul de apă.

2. Urina galbenă

Culoarea normală a urinei este de culoare galben deschis până la chihlimbar profund. Acest lucru se întâmplă deoarece urocromul, care are un pigment galben, este produs de organism atunci când descompune hemoglobina, un tip de proteină care transportă oxigenul către celulele roșii din sânge. Umbra de galben din pipi depinde de nivelurile de urocrom.

3. Urina maro

Dacă urina are o culoare maro, acesta este un indicator că sunteți deshidratat. Urina maro până la maro închis poate fi, de asemenea, cauzată de anumite medicamente sau de acumularea de bilă în urină, care este un indicator al problemelor hepatice.

4. Urina tulbure

Urina tulbure poate fi un simptom al unei infecții ale tractului urinar, mai ales dacă pipiul are și un miros urât. Urina tulbure poate fi, de asemenea, un semn de probleme renale, anumite boli, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Sau al unor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea și chlamydia, și probleme de prostată. Dacă urina este în permanență tulbure, contactați-vă medicul.

5. Urina roșiatică

Urina roșie sau chiar roz poate fi cauzată de alimente cu pigmenți puternici, cum ar fi sfecla sau chiar afinele. Dacă este o singură dată și observi o culoare roșiatică la pipi, gândește-te la mesele tale recente pentru a determina dacă aceasta poate fi cauza.

Dacă urina este în mod constant roz sau roșu, trebuie să vă contactați medicul cu privire la unele posibile probleme de sănătate, inclusiv probleme cu prostata, rinichii și vezica urinară.

6. Urină portocolie

Urina portocalie poate fi un simptom al deshidratării, infecției și problemelor hepatice. Poate fi, de asemenea, un semn de icter pentru adulți. Unele alimente (în special cele cu coloranți alimentari), suplimentele sau medicamentele pot face ca urina să aibă temporar o culoare portocalie.

7. Urina albastră/verde

Urina albastră sau verde este rară, dar poate fi cauzată de consumul de alimente cu coloranți alimentari sau de coloranți care sunt utilizați în testele medicale la rinichi și vezică.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: