Sari la conținut

Cum să trăiești mai mult: Restricția calorică „joacă un rol major” în durata de viață

Alimentația în exces poate duce la inflamații cronice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Adoptarea unor alegeri alimentare echilibrate și promovarea activității fizice regulate pot juca un rol crucial

Alimentele joacă un rol important în sănătatea și durata noastră de viață. Reducerea inflamației, întârzierea bolilor asociate cu înaintarea în vârstă și creșterea speranței de viață, sunt asociate cu un consum mai mic de calorii. Acest rezultat a fost oferit de un nou studiu, efectuat de cercetători americani și chinezi.

Cum să trăiești mai mult: Restricția calorică poate „juca un rol major” în durata de viață

Beneficiile acestei restricții au fost știute de mai mult timp, însă rezultatele obținute arată că această abordare protejează împotriva îmbătrânirii la nivel celular.

Conform expertului care a realizat studiul, profesorul Juan Carlos Izpisua Belmonte, spune că „am știut deja că restricția calorică crește durata de viață.  Însă acum am putut arată toate schimbările care apar la nivelul unei singure celule. Aceste informații ne oferă ținte noi de tratare a îmbătrânirii la oameni.”

Pentru multe afecțiuni și boli, cum ar fi cancerul, demență, sindromul metabolic și diabetul, înaintarea în vârstă sau îmbătrânirea reprezintă unul dintre cei mai mari factori de risc.

Restricția calorică s-a dovedit a fi cea mai eficientă

La animale, restricția calorică s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor asociate cu vârstă.

Concluzia studiului: „Ești ceea ce mănânci”

În acest studiu, cercetătorii au comparat rozătoare care au mâncat cu 30% mai puține calorii cu rozătoare care au avut o dietă normală. Această dietă a fost controlată. S-a început de la vârstă de 18 luni până la vârstă de 27 de luni. Echivalentul la oameni ar fi controlul dietei de la vârstă de 50 de ani până la vârstă de 70 de ani.

S-au analizat un total de 168,703 celule

Echipa de cercetători a izolat și analizat un total de 168,703 celule, provenite de la 40 tipuri de celule de la 56 de șobolani. Acestea au fost izolate atât la începutul cât și la sfârșitul studiului.

Celulele au provenit din țesutul adipos, ficat, rinichi, aorta, piele, os, măduva osoasă, creier și mușchi. Pentru fiecare celulă izolată, cercetătorii au folosit tehnologia unicelulara, pentru a măsură nivelul de activitate al genelor, potrivit Express.

Rezultatele obținute

Multe dintre schimbările apărute la rozătoarele care au îmbătrânit urmând o dietă normală nu au apărut și la rozătoarele care au îmbătrânit urmând dietă cu 30% mai puține calorii. Chiar și la vârstă înaintată, rozătoarele care au avut o dietă restricționată au avut multe țesuturi și celulele asemănătoare celor provenite de la rozătoarele tinere.

În total, 57% dintre schimbările asociate cu vârstă, care apar la nivel celular și care au fost observate la rozătoarele cu dietă normală, nu au fost prezente la rozătoarele cu dietă restricționată.

Conform autorului corespondent Guang-Hui Liu, profesor al Academiei Chineze de Științe, confirmă că suntem ceea ce mâncăm.

„Descoperirea  studiului arată că răspunsul inflamator asociat cu înaintare în vârstă poate fi reprimat sistematic prin restricție calorică.”

„Ești ceea ce mănânci”. Această idee pare a fi din ce în ce mai adevărată. Starea în care se află celulele odată cu înaintare în vârstă depinde de mediu. Acest lucru include și alimentația – ce și cât de mult mâncăm.”

În urmă informațiilor descoperite, echipa încearcă în acest moment să descopere ținte și strategii noi terapeutice, care pot duce la creșterea speranței de viață.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel