Sari la conținut

Cum scapi de durerile de genunchi. Ce efect au infiltrațiile intra-articulare și când e nevoie de operație

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Durerile de genunchi reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntăm la orice varstă, iar de multe ori acestea ne limitează activitățiile zilnice și începem să căutam soluții, cu speranța de a găsi un tratament, care să ne ajute să revenim la viața fără dureri.

În multe cazuri, mersul la medic este amânat de teama tratamentului sau de necesitatea unei intervenții chirurgicale. Însă, orice amânare aduce cu sine agravarea problemei deja instalate.

Cele mai multe probleme ale genunchiului nu necesita un tratament chirurgical și se pot trata prin infiltrații intra-articulare cu diferite substanțe, care ajuta la ameliorarea simptomelor sau vindecare, însă, este foarte importat sa avem recomandarea corectă, dar și așteptările realistice, ne spune Chirurgul ortoped Tarek Nazer. 

 Ce sunt infiltrațiile intra-articulare și la ce ajută?

Infiltrațiile intra-articulare înseamnă introducerea unei substanțe în spațiul intra-articular folosind o seringă și un ac de dimensiune normală (contrar ideii preconcepute de a introduce un ac lung în spatiul intra-articular).  Cele mai frecvente substanțe folosite sunt:

Infiiltrațiile cu PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) – cea mai revoluționară metodă, în momentul actual, care are la bază vindecarea și regenerarea țesuturilor,  folosind sângele propriu, unde  se recoltează aproximativ 12 ml de sânge venos, într-o eprubetă specială, care conține un gel și un anticoagulant ce ajuta la separarea și îmbogățirea plasmei. Această eprubetă este introdusă într-o  centrifugă, timp de 5-10 minute, timpul necesar pentru separarea factorilor de regenerare (TGF-B, FGF,, IGF ), iar ca rezultat obținem un concentrat de culoare galbenă (plasma îmbogațită cu trombocite) pe care îl putem injecta intra-articular, la nivelul tendonelor sau în muăchi, pentru a regenera țesuturile și a reduce simptomele sau a duce chiar la dispariția acestora.

Infiltrațiile cu acid hialuronic înseamnă introducerea unei substanțe vascoelastice, pe bază de colagen, care asigură lubrifierea spațiului intra-articular reducând frecarea între structurile anatomice și reducerea edemului intra-articular.

Indicatia corecta este cea mai importanta decizie pentru a obtine un rezultat favorabil!

Dacă indicația este incorectă, nu putem obține rezultatul pe care îl dorim și nici nu răspunde organismul la acest tip de tratament. Ortopedul Tarek Nazer, specialist în chirurgia minim invazivă și supraspecializat în tratamentul regenerativ, ne explică indicațiile corecte pentru infiltrațiile intra-articulare:

Infiltrațiile intra-articulare răspund foarte bine la persoanele care nu au un grad mare de leziune și pe care le putem, încă, trata regenerativ, pentru a preveni un tratament chirurgical în viitor.

Cele mai frecvente probleme ale genunchiului, în care este indicat tratamentul cu infiltrații intra-articulare

  • Leziune de cartilaj de tip condromalacie sau artroză grad 1 sau 2
  • Tendinitele si rupturile parțiale sau fibrilare de mușchi
  • Leziuniile parțiale sau fibrilare de ligamente, cel mai frecvent fiind ruptura parțiala sau fibrilară a ligamentului încrucișat anterior de la nivelul genunchiului
  • Leziune sau ruptură de menisc grad 1-2
  • Sindromul femuro-patelar
  • Entorsele de genunchi
  • Gonartroză grad 1-2

Cele mai frecvente 3 intrebari legate de infiltrațiile intra-articulare

  1. Infiltrațiile intra-articulare sunt dureroase? 

Dr. Tarek Nazer: În mod normal, eu recomand folosirea unei anestezii locale la nivelul pielii,  pentru a reduce disconfortul unei înțepături, în momentul efectuării unei infiltrații intra-articulare. Durerile care apar, în timpul injectării, pot însemna faptul că medicul nu este în spațiul intra-articular ci în țesut și provoacă o presiune în zona respectivă, care produce durere și inflamație locală. De aceea, este foarte important să apelăm la un medic care efectuează, în mod frecvent, acest tip de infiltrații, și cu experiență, ca să nu ne supunem unei injectări periarticulare dureroase și, care, categoric, nu va da rezultate. Pacientul ar trebui să simtă o mică înțepătură la nivelul pielii și o presiune mică în timpul injectării, dar nu durere. Rareori, apare durerea, doar dacă pacientul stă foarte încordat și micșorează spațiul intra-articular.

  1. Cate infiltrații sunt recomandate și la ce interval de timp? 

Dr. Tarek Nazer: În funcție de problema pe care o aveți, medicul, împreună cu pacientul, va decide care este substanța potrivită, pentru diagnosticul dumneavoastră și de câte infiltrații veți avea nevoie. De obicei, variază între 1-3 infiltrații, în funcție de patologie și simptomele pe care le prezentați.

  1. Am garanția că acest tratament mă va vindeca și că durerile vor dispărea ?

Din păcate, în medicină, nu există o garanție sau o soluție magică care sa răspundă la toți pacientii în mod egal. Fiecare organism răspunde diferit și nu poți preconiza, cu exactitate, care va fi răspunsul la fiecare pacient, însă există studii care arată un procent de răspuns favorabil la un număr mare de pacienți care au primit acelasi tip de tratament unde a fost monitorizată și evoluția, iar, în ceea ce privește infiltrațiile intra-articulare, procentul este unul foarte mare și de succes, ceea ce face ca această metodă să devină din ce in ce mai folosită. Categoric, exista un risc minim ca organismul să nu răspundă la acest tip de tratament, iar atunci trebuie să se aleagă o alternativă la tratament, în funcție de tipul de afecțiune tratată.

Când este indicată operația?

De obicei, tratamenul chirurgical este indicat în cazurile avansate și neglijate, unde tratamentul nechirurgical nu mai poate rezolva această problemă, ne spune medicul ortoped Tarek Nazer.

Cuvântul „operație” creează, pentru mulți dintre pacienți, un refuz imediat al tratamentului și căutarea altor soluții miraculoase, pentru a vindeca sau a ameliora simptomele. Însă, mulți pacienți nu realizează faptul că, atunci când există indicație absolută de tratament chirurgical și nu este aplicat la momentul potrivit unde încă putem trata chirurgical, dar minim invaziv, prin neglijență, problema va avansa iar acest tip de tratament minim invaziv nu se va mai putea realiza ulterior. Drept urmare, o sa fim nevoiți să alegem un tratament chirurgical mai complex, care necesită un timp de recuperare și vindecare mult mai mare.

Exista indicații absolute pentru intervențiile chirurgicale, atunci când vorbim despre problemele de la nivelul genunchiului, precum:

  • Leziunea de mensic în grad avansat (leziune oblică, transversală, în cioc de papagal sau în toartă de coă) – aceste tipuri de leziuni reprezintă o indicație absolută de artroscopie, pentru a trata și a salva meniscul.
  • Neglijând  tratamentul chirurgical, această leziune va distruge cartilajul și vom dezvolta artroză, iar tratamentul va deveni mai complicat și cu recuperare mult mai grea
  • Leziunea completă de ligament încrucișat anterior, la o persoană cu vârstă mai mică de 50 ani sau la o persoana sportivă peste 50 ani, dacă nu se asociază cu alte probleme intra-articulare
  • Condromalacia localizată (distrugerea cartilajului într-o anumită zonă) prin diferite tehnici de reconstrucție a cartilajului (microfracturi, mozaicoplastie și condroplastie cu matrice)
  • Gonartroză grad 4 (distrugerea totală a cartilajului) unde este indicația de artroplastie totală de genunchi cu o proteză metalică cu polietilenă.

Trebuie sa tinem cont de faptul că, în ultimii 10 ani, chirurgia minim invazivă a avansat foarte mult și, în momentul de față, putem oferi o gamă largă de intervenții chirurgicale minim invazive, care să înlocuiască operațiile clasice de care avem întotdeauna teama recuperării de lungă durată, comparativ cu cele minim invazive.

Așadar, trebuie să apelăm, de la primele semne sau simptome, la părerea unui specialist în domeniul ortopedic, pentru a avea cele mai bune și rapide metode de tratament.

Cele mai frecvente întrebari legate de tratamentele chirurgicale minim invazive

  1. Cu cât se scurtează timpul de recuperare între o operație clasică si una minim invazivă?

Dr. Tarek Nazer: Timpul de recuperare este redus semnificativ, cu cel puțin 50%, comparativ cu metodele clasice, atunci când este vorba de o metodă minim invazivă. O metodă minim invazivă înseamnă incizii foarte mici, fără a fi nevoie de tăierea muăchiului sau a capsulei, și introducerea unor instrumente foarte fine pentru a rezolva o gama largă de patologii ale genunchiului.

  1. Costul unei intervenții minim invazive este mai mare comparativ cu operațiile clasice? 

Dr. Tarek Nazer: Teoretic, când ne gândim la tratamente minim invazive, automat ne gândim la tehnologii mult mai avansate și aparate mult mai moderne, pentru a realiza acest tip de operații, și avem impresia că este un cost mult mai mare al intervenției, comparativ cu cele clasice , însă, din fericire, prețul unei intervenții minim invazive este mai mic decât în cazul celor clasice. Acest aspect se datorează faptului că o metodă minim invazivă scurtează timpul operator cu aproape 70% comparativ cu cele clasice, ceea ce înseamnă un timp mai scurt la sala de operații și substanțele folosite pentru anestezie. Toate acestea ajută la reducerea costurilor totale al intervențiilor chirurgicale.

  1. Toți medicii pot trata minim invaziv sau trebuie să ne adresăm unui specialist în acest domeniu? 

Dr. Tarek Nazer: Este imperios necesar sa ne adresăm unui medic specializat în acest domeniu, deoarece chirurgia minim invazivă înseamnă a lucra cu instrumente foarte fine ce necesită o îndemânare specială, dar și cursuri de specializare în domeniu, pentru a obține un rezultat cât mai bun de la acest tip de interventii. În România, sunt din ce în ce mai mulți medici care încep să folosească acestă metodă, datorită succesului demonstrat în ultimii 10 ani și rezultatele mult mai rapide în recuperare.

Sfatul meu, pentru toți pacienții, este ca, la orice semn sau simptom apărut, să apeleze la un medic specialist pentru un consult și să nu neglijeze mesajele pe care organismul nostru încearcă să le transmită sau avertizeze de existența unei probleme, prin apariția durerii sau disconfortului la unele activităti. Primul pas spre vindecare este alegerea corectă a medicului.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel