Sari la conținut

Cel mai bun tratament pentru coxartroză. Ortoped: ”Elimină durerea și crește capacitatea de merge”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Coxartroza tratament. Coxartroza este o afecţiune des întâlnită la persoanele de vârsta a doua şi a treia. Coxartroza provoacă durere şi reducerea mobilităţii şoldului, astfel că, desfăşurarea activităţilor zilnice, obişnuite, cum ar fi, încălţatul, ridicatul de pe scaun sau mersul, devin dificile.

Ce se întâmplă de fapt atunci când apare coxartroza?

„Apariţia coxartrozei se caracterizează prin deteriorarea cartilajului articular, cu îngustarea până la dispariţia spaţiului articular (oasele vin în contact – „os pe os”) şi apariţia ciocurilor osoase (osteofitelor).

Cartilajul articular, care este neted şi lucios, se macină, oasele venind în contact direct („os pe os”), ducând astfel la durere şi înţepenirea şoldului (rigiditate). Pentru a compensa cartilajul pierdut, oasele de la nivelul şoldului încep să crească în exterior formând aşa numitele osteofite,”explică dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Care sunt cauzele care determină apariția coxartrozei

Fiind o boală degenerativă este evident că înaintarea în vârstă poate fi unul dintre motivele principale care duc la apariția coxartrozei, însă mai sunt și altele:

  • Istoricul familial de coxartroză,
  • Fracturi sau alte traumatisme la nivelul şoldului.
  • Obezitatea (prin creşterea solicitărilor mecanice la nivelul şoldului şi ruperea echilibrului între solicitare şi rezistenţa cartilajului articular),
  • Luxaţia congenitală de şold (la naştere)

Cu toate acestea, coxartroza poate apărea şi la persoane care nu prezintă niciunul din factorii de risc menţionaţi anterior şi fără o cauză detectabilă.

Simptome

Cele mai comune simptome ale coxartrozei sunt, fără dubiu „o stare de disconfort şi rigiditate în zona inghinală, a fesei sau a şoldului, la trezire. Durerea creşte la efort şi se ameliorează în timpul repausului.Dacă coxartroza nu este tratată, boala progresează până când durerea devine permanentă (prezentă şi în timul nopţii) iar repausul devine ineficient. Articulaţia şoldului se blochează încetul cu încetul şi se inflamează. Pot apărea chiar formaţiuni osoase (ciocuri) la nivelul articulaţiei.”, explică medicul Tarek Nazer.

Alte simptome includ:

  • Durere la nivel inghinal sau a coapsei, ce iradiază în fese sau genunchi
  • Durerea creşte la activităţi mai intense
  • Rigiditatea articulaţiei şoldului face dificil mersul şi aplecarea
  • Limitarea mobilităţii şoldului afectează mersul şi determină şchiopătarea
  • Limitarea activităţilor duce la atrofia (slăbirea) muşchilor ce controlează articulaţia şoldului
  • Atunci când cartilajul se epuizează complet, apare o frecare directă os pe os, ceea ce provoacă o durere insuportabilă la mers, iar
  • mai apoi pierderea capacităţii de a rota, flecta (îndoi) sau întinde şoldul.

După diagnosticarea afecțiunii, medicul ortoped va decide care este cel mai indicat protocol de tratament ce poate fi aplicat într-un context personalizat.
De cele mai multe ori, opțiunea protezei de șold este cel mai ușor de luat și cu rezultate din cele mai bune.

„Proteza de şold va consta în înlocuirea articulaţiei cu o articulaţie artificială cu două piese, una pentru bazin şi una pentru femur. Această intervenţie va elimina durerea cauzată de coxartroză, va îmbunătăţi foarte mult capacitatea de a merge şi va creşte calitatea vieţii dumneavoastră.”, spune specialistul.

În pus, medicul ortoped explică foarte clar că după intervenția chirurgicală este absolut necesară recuperarea: „După orice intervenţie de înlocuirea totală a articulaţiei (protezare) a şoldului va fi necesară o perioadă de recuperare. După intervenţie veţi avea nevoie de cârje sau de un cadru de sprijin. De asemenea, foarte importantă este kinetoterapia postoperatorie, deoarece prin kinetoterapie se recâştigă forţa musculară pierdută pentru a redobândi mobilitatea şoldului, afectat de coxartroză.”, conchide ortopedul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel