Sari la conținut

Cum scapi rapid de constipație? Alimente care curăță intestinele IMEDIAT ce sunt consumate

constipatia la adulti
sursa foto arhiva doctorul zilei
Atenție la aceste obiceiuri dăunătoare care pot provoca constipație

Suferi de constipatie? Nu eşti singur. Aproximativ 20% din populația generală suferă de constipație. Când mâncăm, alimentele călătoresc din gură prin tractul intestinal și din corpul nostru. De obicei, este nevoie de între șase și opt ore pentru ca alimentele pe care le consumi să treacă prin sistemul tău digestiv. Constipația poate încetini procesul și poate duce la disconfort abdominal. Cunoașterea alimentelor care vă fac să vă eliberați imediat intestinele vă poate ajuta la ameliorarea instantanee a problemelor digestive.

Cauze ale constipației

Înainte de a discuta despre alimentele care vă ajută să mergeți la baie, trebuie să stabilim cauza constipației. Există multe lucruri care pot provoca constipație, inclusiv:

  • Alegeri slabe de stil de viață
  • Lipsa de exercitiu
  • Dieta slaba
  • Excesul de stres
  • Deshidratare
  • Condiții medicale precum IBS

Deci, ce este IBS? IBS este o abreviere pentru sindromul colonului iritabil. Această afecțiune afectează intestinul gros și provoacă crampe abdominale, durere, gaze, balonare, constipație și diaree.

Tratamentul IBS este conceput pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea digestivă. Va trebui să faceți mișcare zilnic, să dormiți mult, să vă reduceți nivelul de stres, să mâncați alimente bogate în fibre, să evitați alimentele care vă cauzează simptomele și să beți multe lichide.

Dieta și constipația

Stilul nostru de viață aglomerat ne determină să apelăm la alimente comode, cum ar fi alimentele procesate și restaurantele fast-food. Sistemul nostru digestiv are nevoie de fibre și alimente întregi pentru a funcționa corect.

Fibra funcționează în două moduri diferite. În primul rând, trage apa în intestine pentru a vă ajuta să vă înmoaie scaunele. De asemenea, fibrele vă înmulțesc scaunele și măresc motilitatea intestinală.

Înțelegerea alimentelor care vă fac să vă eliberați intestinele instantaneu poate ajuta la creșterea frecvenței defecării și ușurează evacuarea scaunelor. Pe lângă o dietă, va trebui să faceți câteva modificări ale stilului de viață pentru a vă îmbunătăți sănătatea digestivă și pentru a vă ameliora constipația.

Sursa: arhiva Doctorul Zilei

Sfaturi pentru stilul de viață pentru a ameliora constipația

Dacă ești constipat, s-ar putea să te întrebi ce ajută la constipație și ce te face să ai mișcări intestinale instantaneu. Credeți sau nu, modificările simple ale stilului de viață vă pot îmbunătăți sănătatea digestivă și vă pot ameliora constipația.

  • Exerciții zilnice – Exercițiile fizice sunt unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la ameliorarea constipației. Experții recomandă să faci cel puțin 150 de minute de mișcare în fiecare săptămână pentru a-ți optimiza sănătatea. Exercițiile zilnice îmbunătățesc digestia, măresc ritmul cardiac, îmbunătățesc metabolismul și ajută la eliminarea toxinelor din organism.
  • Hidratarea adecvată – Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale constipației. Experții recomandă să consumați o jumătate de uncie de lichid pentru fiecare kilogram cântărit. Cu toate acestea, este posibil ca această cantitate să fie nevoie să crească dacă practicați sporturi de competiție, locuiți într-o locație caldă și aridă, aveți febră sau sunteți constipat. Apoi, poate fi necesar să vă măriți consumul de lichide la o uncie pe kilogram.
  • Somn adecvat – Credeți sau nu, calitatea și cantitatea somnului vă pot afecta digestia. Somnul între 7 și 9 ore în fiecare noapte vă va îmbunătăți sănătatea digestivă și va ajuta la prevenirea constipației.
  • Reducerea stresului – Stresul cronic provoacă inflamație sistemică care vă poate afecta digestia. O modalitate de a îmbunătăți digestia și de a ameliora constipația este practicarea tehnicilor de ameliorare a stresului, cum ar fi yoga, meditația și exercițiile de respirație profundă.

Alimente care te scapă de constipație

Există mai multe alimente care te scapă de constipație. Fiecare dintre aceste alimente va oferi o ușurare instantanee și vă va ajuta să reveniți.

Următoarea listă include alimente bogate în fibre pentru constipație, precum și alimente care conțin laxative naturale pentru a vă ameliora constipația:

  • Merele – Merele sunt un superaliment atunci când vine vorba de ameliorarea constipației. Conțin atât alimente solubile, cât și insolubile. Pectina din mere oferă, de asemenea, un efect laxativ pentru a vă ajuta să aveți mișcări intestinale rapid.
  • Avocado – Avocado conține cantități mari de magneziu, care acționează ca un laxativ. În plus, avocado atrage apă în tractul digestiv pentru a vă ajuta să vă înmoaie scaunul.
  • Kiwi – Fructul de kiwi stimulează tractul digestiv și accelerează timpul tractului intestinal pentru a ajuta la ameliorarea rapidă a constipației.
  • Portocale – Portocalele conțin naringenină, care este un flavonol care oferă proprietăți laxative pentru a ajuta la ameliorarea constipației.
  • Pere – Perele conțin sorbitol care trage apa în intestinul gros și stimulează mișcările intestinale. Conțin și fructoză care poate funcționa ca un laxativ natural.
  • Prune – Prunele conțin un laxativ natural (sorbitol) și sunt bogate în fibre.
  • Rubarba – Rubarba conține un compus natural numit sennozidă A. Acest laxativ natural este folosit în formule laxative pe bază de plante precum senna. Rubarba crește cantitatea de apă din intestine pentru a ameliora constipația.

Băuturi care te ajută să scapi de constipație

Mulți oameni sunt surprinși să afle că există mai multe băuturi care te fac să ai mișcări intestinale imediat.

Aceste băuturi vă înmoaie scaunul, accelerează motilitatea intestinală și ameliorează constipația. Încorporarea lor în viața de zi cu zi poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive.

  • Sucul de Aloe Vera – Sucul de Aloe Vera conține mucilagii vegetale care pot ajuta la reducerea inflamației la nivelul tractului gastrointestinal. În plus, acționează ca un laxativ natural pentru a ameliora constipația.
  • Cafea – Cafeaua contine cofeina care stimuleaza muschii digestivi. Pe măsură ce intestinele dumneavoastră se contractă, poate provoca o mișcare intestinală. Cu toate acestea, este important să ne amintim că excesul de cofeină poate duce la deshidratare, care poate provoca și mai mult constipație.
  • Sarea Epsom – Sarea Epsom arată similar cu sarea obișnuită; cu toate acestea, conține magneziu, care crește cantitatea de apă din intestine. Creșterea apei în intestine vă înmoaie scaunul și vă face să vă faceți rapid nevoile. Pentru cele mai bune rezultate, amestecați 2 până la 4 lingurițe de sare Epsom într-un pahar de 8 uncii cu apă. Se amestecă bine și apoi se bea rapid soluția pentru a oferi o ușurare aproape instantanee.
  • Băuturi calde – Băuturile fierbinți precum ceaiul din plante, cidrul de mere fierbinte și cafeaua provoacă dilatarea vaselor de sânge din sistemul digestiv. În plus, căldura vă înmoaie scaunele, făcându-le mai ușor de îndepărtat.
  • Kefir – Kefir este lapte fermentat bogat în probiotice. Probioticele îmbunătățesc consistența scaunului, accelerează mișcările intestinului și cresc frecvența scaunului. În plus, probioticele cresc numărul de bacterii sănătoase din tractul digestiv pentru o digestie îmbunătățită.
  • Ceai Kombucha – Kombucha este un ceai îndulcit, fermentat (poate fi folosit atât ceai negru, cât și ceai verde) care este folosit pentru a ajuta la ameliorarea constipației. Ceaiul Kombucha este o băutură bogată în probiotice care echilibrează tractul gastrointestinal pentru a promova o digestie sănătoasă.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel