Sari la conținut

Cum se explică creșterea abruptă a numărului de infectări? Un specialist dezvăluie ADEVĂRUL

România se confruntă cu o situație fără precedent. Numărul infectărilor a crescut brusc în ultimele săptămâni, iar sistemul medical este foarte aproape de colaps, anunță autoritățile. Cum se explică totuși, explozia cazurilor de Covid-19, având în vedere că situația epidemiologică era favorabilă, cu puțin timp în urmă?

România a înregistrat ieri aproape 8.700 de noi cazuri de COVID, o cifră mică raportată la ultimele zile, însă diagnosticele au venit în urma unui număr redus de teste. Valul 4 al pandemiei a adus marea majoritate a județelor în scenariul roșu și rate de incidență record, anunță RRA.

Creșterea rapidă a numărului de bolnavi COVID este relaxarea excesivă din timpul verii, susține managerul Spitalului de pneumoftiziologie din Iași, Radu Dabija.

Relaxarea excesivă, motivul exploziei de cazuri COVID-19

Estimările privind perioada următoare nu sunt deloc îmbucurătoare.

Medicii și specialiștii în sănătate publică avertizează că România va atinge vârful valului 4 al pandemiei luna aceasta și că am putea avea zile și cu 20.000 de cazuri noi.

Situația îi îngrijorează pe medici care spun că sistemul sanitar este suprasolicitat, în timp ce reprezentanții serviciilor de ambulanță din întreaga țară constată o multiplicare a solicitărilor din partea oamenilor care suspectează că sunt infectați și au nevoie de intervenția medicilor.

Creșterea rapidă a numărului de bolnavi COVID este relaxarea excesivă din timpul verii, spune managerul Spitalului de pneumoftiziologie din Iași, Radu Dabija.

„Am ajuns mult prea repede la acest scenariu. Practic, creșterea numărului de cazuri din ţările limitrofe a determinat evident, prin libera circulație și nerespectarea măsurilor de igienă, de distanțare și de portul mijloacelor de protecție, și acest val în România.

Sistemul sanitar românesc nu poate reacţiona atât de repede la o asemenea agresivitate a virusului, cum de altfel nu au putut reacţiona nici sisteme de sănătate din alte ţări”, explică Radu Dabija.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel