Categories: Ştiri sănătate

Cum se manifestă tulpina românească? Medic: ”Din nefericire am observat o modificare în simptomatologie”

România se confruntă deja cu o nouă tulpină de Covid-19, apărută pe plan local, mult mai periculoasă față de variantele cunoscute până acum, este ipoteza medicilor din Iași, care se confruntă cu manifestări dramatice ale bolii.

Simptomele Covid și evoluția bolii nu mai sunt aceleași ca anul trecut, iar pacienții infectați care se prezintă aparent la timp la spital ajung la ATI în câteva minute, ceea ce îi face pe specialiștii ieșeni să ia tot mai serios în calcul ipoteza apariției unei nou tulpini a Sars-Cov-2, de data aceasta chiar în România, scrie Ziarul de Iași.

„Da, din nefericire am observat o modificare în simptomatologia pacienților COVID care sunt infectați cu varianta Delta. În momentul de față pacienții se prezinta în triaj… cu forme ale bolii ce necesită suport din punct de vedere al oxigenoterapiei în doze mici.

Discutam undeva intre 3 până la 5l de oxigen pe minut. Ne-am dori să nu existe așa ceva, nu ne am dori să mai aparem și din acest punct de vedere în lumea medicala cu o tulpina românească.

Acest semn e mai mult decât îngrijorător și anume necesarul crescut de oxigen într-un interval scurt, asta ne aduce semne mari de întrebare. Poate e aceeași tulpina delta dar și-a schimbat tipicul sau discutam despre o alta tulpina așa acum spuneam pune probleme foarte mari din punct de vedere al îngrijirii pacienților” ne-a explicat medicul Florin Roşu, manager spitalului de boli infecțioase din Iași.

Din ce s-a constatat până acum, fiecare nouă tulpină a virusului a fost mai violentă decât cea anterioară, cu o transmisibilitate mult mai agresivă și o rată a mortalității superioară

„Am decis în această săptămână să recoltăm probe de la câţiva pacienţi care prezintă acest tip de simptomatologie şi efectuăm secvenţierea astfel încât să vedem dacă ne confruntăm cu o nouă tulpină. Am observat o creştere a agresivităţii bolii în urmă cu două-trei săptămâni. Răspunsul îl vom afla în două săptămâni”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu.

El consideră că ar fi vorba despre o nouă tulpină care s-a dezvoltat în România, dar a precizat că „până nu avem secvenţierea nu avem certitudinea”.

„Tulpina ar fi una apărută la noi. Eu vă spun ce am observat noi şi de ce am ajuns să credem că poate fi o nouă tulpină. Din punctul de vedere al simptomatologiei, pacientul vine în spital cu un necesar mic de oxigen, undeva între trei şi cinci litri de oxigen pe minut, apoi observăm o degradare accentuată şi rapidă, necesarul de oxigen ajungând până la 25 de litri pe minut. În acest moment, intervenţia colegilor de terapie intensivă devine necesară”, a declarat medicul Florin Roşu.

Recent Posts

Ce se întâmplă dacă amâni ora de culcare. „Poți pierde o fază vitală”

Ce se întâmplă dacă amâni ora de culcare. Toată lumea știe că organismul uman are…

25 de minute ago

Arsenie Boca: Dumnezeu știe ce face cu fiecare dintre noi

Povestea ceșcuței de ceai – spusă de Părintele Arsenie Boca: „Când simți că ești într-o…

56 de minute ago

Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav

Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav! Semnele bolii hepatice grase…

o oră ago

Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria

Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria. Curmalele, căci despre ele vorbesc experții, pot…

2 ore ago

Planta minune care protejează ficatul. Abundă în Vitamina C și complex de Vitamina B

Planta minune care protejarea ficatului. Un stil de viață nesănătos este principalul factor care conduce…

2 ore ago

Ai exagerat cu mâncarea de Paște? Aplică rapid aceste sfaturi

Ce trebuie să faci dacă ai mâncat prea mult de Paște. În funcție de tradiții…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic