Sari la conținut

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

noua pandemie
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Cercetătorii se pregătesc pentru o nouă pandemie

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare.

oamenii de știință iau în considerare modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. În această situație, cercetătorii britanici au dezvoltat un nou vaccin , care poate oferi protecție împotriva unei game largi de coronavirusuri, inclusiv împotriva unor amenințări viitoare.

Cercetătorii se pregătesc pentru o nouă pandemie

Un singur vaccin poate proteja împotriva unei game de coronavirusuri, spun cercetătorii. Mai mult, poate proteja împotriva unei game de coronavirusuri, chiar și a celor care nu au fost încă identificate, notează Sciencealert.

Vaccinurile convenționale folosesc un singur antigen (parte a unui virus care declanșează un răspuns imun) care protejează de obicei împotriva acelui virus și numai a virusului respectiv. Aceste vaccinuri tind să nu protejeze împotriva diferitelor virusuri cunoscute sau viruși încă descoperiți.

S-a dovedit succesul „nanoparticulelor de mozaic” în creșterea răspunsurilor imune la diferite coronavirusuri

vaccin nou pentru o nouă pandemie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În cercetările anterioare, s-a dovedit succesul „nanoparticulelor de mozaic” în creșterea răspunsurilor imune la diferite coronavirusuri. Aceste nanoparticule de mozaic folosesc un tip de tehnologie superglue proteică care leagă ireversibil două proteine ​​diferite.

Acest „superglue” este folosit pentru a decora o singură nanoparticulă cu mai multe domenii de legare la receptor – o parte cheie a unui virus situat pe proteina spike – care provin de la diferite virusuri. Vaccinul se concentrează pe un subgrup de coronavirus numit sarbecovirusuri, care include virușii care provoacă COVID, SARS și mai mulți viruși de lilieci care au potențialul de a infecta oamenii.

Pe măsură ce un virus evoluează, unele părți ale acestuia se schimbă, în timp ce altele rămân aceleași. Un astfel de vaccin încorporează domenii de legare la receptori (RBD) legate evolutiv, astfel încât un singur vaccin antrenează sistemul imunitar să răspundă la părțile virusului care rămân neschimbate.

Aceasta protejează împotriva virusurilor care sunt reprezentate în vaccin și, în mod critic, protejează și împotriva virusurilor înrudite care nu sunt incluse în vaccin.

Vaccin mai simplu, care oferă protecție mai largă

Universitățile din Oxford, Cambridge și Caltech au dezvoltat acum un vaccin mai simplu care oferă această protecție largă.

S-a realizat acest lucru prin fuzionarea genetică a RBD-urilor de la patru sarbecovirusuri diferite pentru a forma o singură proteină numită „cvartet”. Apoi s-a folosit un tip de lipici proteic pentru a atașa aceste cvartete la un „nanocuțiu de proteine” pentru a face vaccinul.

Răspunsuri imune la șoareci
Împreună cu acest proces de producție și asamblare simplificat, noul vaccin a provocat răspunsuri imune la șoareci care, în multe cazuri, le-au depășit pe cele generate de vaccinul original cu nanoparticule mozaic.

„Având în vedere procentul mare din lume vaccinat sau infectat anterior cu SARS-CoV-2, a existat îngrijorarea că un răspuns existent la SARS-CoV-2 ar limita potențialul de a proteja împotriva altor coronavirusuri.

Cu toate acestea, am arătat că vaccinul nostru este capabil să crească un răspuns imun larg anti-sarbecovirus chiar și la șoarecii care au fost imunizați anterior împotriva SARS-CoV-2”, spun autorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel