Sari la conținut

Cum te poţi PENSIONA înainte de termen, FĂRĂ penalizări

pensie
Sursă foto: Getty Images

Camera Deputaților a adoptat marţi, ca for decizional, proiectul de lege ce aprobă Ordonanța de Urgență 70/2023 și care extinde termenul până la 31 decembrie a.c pentru completarea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Acestă măsură vine în sprijinul celor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare pentru pensie și să-și asigure un viitor financiar mai sigur.

Legea urmează să fie promulgată

Astfel, persoanele care nu sunt pensionari pot acum încheia un contract de asigurare socială pentru o perioadă de cel mult 6 ani anteriori, în care nu au fost asigurate.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2023 care prevede modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor publice, în sensul modificării art. 29 şi art. 30 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, prin care locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite de muncă, în baza avizelor a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 01.09.2023, sunt locuri în condiţii deosebite de muncă, potrivit legii, până la normalizarea, de către angajator, a condiţiilor de muncă, respectiv menţinerea încadrării unor locuri de muncă în condiţii speciale de muncă în baza avizelor obţinute ca urmare a parcurgerii procedurii de reevaluare stabilită prin hotărâre a Guvernului, potrivit News.ro.

De asemenea, proiectul reglementează ca adeverinţele eliberate de angajatori sau de către deţinătorii legali de arhive, precum şi documentele necesare stabilirii şi/sau recalculării drepturilor de pensie, emise potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, se certifică prin ştampila şi semnătura olografă a conducătorului entităţii sau a persoanei delegate în acest sens.

Mai este prelungit, până la data de 31 decembrie 2024, termenul până la care persoanele care nu au calitatea de pensionari îşi pot completa stagiul de cotizare în sistemul public de pensii prin încheierea unui contract de asigurare socială, pentru o perioadă de maximum 6 ani anteriori în care nu au avut calitatea de asigurat.

Potrivit ministrului Muncii, anumite categorii de români pot să iasă la pensie la vârsta de 60 de ani, fără a fi penalizați. Schimbarea vine odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, programată pentru 1 septembrie 2024.

Oportunitatea pensionării la 60 de ani

Conform noilor reguli, anumite categorii de muncitori, precum cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale, pot beneficia acum de pensie anticipată fără a suporta penalizări.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu la Prima News.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel