sâmbătă, septembrie 24, 2022

Rosiile sunt alimente foarte nutritive, cu numeroase beneficii pentru toate sistemele organismului. Acestea aduc beneficii importante inimii, pielii si intervin in scaderea ponderala. O singura rosie pe zi poate oferi aproximativ jumatate din necesarul de vitamina C.

Vitamina C este un antioxidant natural ce previne aparitia cancerului. In plus, contine si vitamina A, potasiu si fier. Potasiul joaca un rol important in mentinerea sanatatii sistemului nervos, iar fierul este esential pentru mentinerea circulatiei normale a sangelui. Vitamina K, esentiala pentru coagularea sangelui si controlul sangerarii, se gaseste, de asemenea, in compozitia rosiilor.

Te-ar mai interesa: Noi stenograme explozive în cazul lui Visarion Ale...

Modalitatea ideală de a le consuma

„Roșiile sunt mai “valoroase” gătite, decât crude.

Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită? Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!

Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele (potasiu, magneziu) și fibrele nu suferă nicio modificare.

Te-ar mai interesa: Ce înseamnă dacă te uiți la ceas la 17.17! Univers...

În 1995 cei de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi). Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.

Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți.”, a precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 

Te-ar mai interesa: Fructele care se coc toamna târziu. Mihaela Bilic:...

Date nutritionale

Rosiile(Lycopersicon esculentum), Proaspete,

Valori nutritive per 100 g

Principiu activ

Valoare nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandata)

Energie

18 Kcal

1%

Carbohidrati

3.9 g

3%

Proteine

0.9 g

1.6%

Grasime totala

0.2 g

0.7%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

1.40 g

4%

Vitamine

Acid folic

15 µg

4%

Piridoxina (B6)

0.080 mg

6%

Vitamina C

13 mg

21.5%

Vitamina A

833 IU

28%

Vitamina E

0.54 mg

4%

Vitamina K

7.9 µg

6.5%

Electroliti

Sodiu

Te-ar mai interesa: Fructul care te scapă de constipație. Mihaela Bili...

5 mg

>1%

Potasiu

237 mg

5%

Minerale

Calciu

10 mg

1%

Fosfor

24 mg

3%

Fier

0.3 mg

4%

Magneziu

11 mg

3%

Mangan

0.15 mg

6.5%

Zinc

0.17 mg

1.5%

Fitonutrienti

Beta-caroten

449 mcg

Luteina- zeaxantina

123 µg

Alfa- caroten

101 mcg

Licopen

2573 mcg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private