sâmbătă, octombrie 24, 2020

Virozele respiratorii fac parte din infecțiile căilor respiratorii inferioare cu potențial destul de grav și apar frecvent în rândul copiilor, în special în această perioadă. Studiile arată că, în vreme ce adulții se pot îmbolnăvi de 2-4 ori într-un an, în cazul copiilor numărul virozelor respiratorii poate ajunge până la 6-8 într-un an. Vestea bună este că acestea pot fi prevenite sau, în cel mai rău caz, semnele lor pot fi depistate din timp, astfel încât boală să nu se mai declanșeze.

Citește și:

Cum se transmit virozele respiratorii la copii?

Secrețiile nazale ale aparatului respirator la copiii infectați conțin mai mulți viruși decât cele ale adulților infectați, iar riscul de contactare a unor viroze respiratorii de către cei mici crește considerabil atunci când aceștia se află în colectivitate.  

“Cel mai adesea, infecțiile virale ale căilor respiratorii sunt răspândite atunci când mâinile copilului vin în contact cu secrețiile nazale de la o persoană infectată. Aceste secreții conțin viruși care, atunci când copiii își ating gura, nasul și ochii, pătrund pe căile respiratorii și produc o nouă infecție”, susține dr. Florența Crețu, Specialist Ropharma.

Citește și:

Pentru a proteja copilul de viroze se recomandă evitarea interacțiunii cu persoane care au contactat deja o viroză respiratorie, precum și evitarea spațiilor aglomerate sau închise. De asemenea, o alimentație echilibrată, exercițiile fizice regulate, respectarea unui program de somn și, nu în ultimul rând, o igienă riguroasă a mâinilor prin spălare frecventă protejează copilul de virozele respiratorii.  

Citește și:

Care sunt simptomele?

În cazul în care nu ați reușit să protejați copilul suficient în această perioadă, virozele respiratorii pot fi recunoscute în timp util și tratate ca atare. Astfel, dacă observați că cel mic își pierde poftă de mâncare, are nasul înfundat, febră, tuse spastică sau umedă și secreții nazale care devin adipoase, există o probabilitate foarte de mare de a fi contactat o viroză respiratorie. în cazul copiilor mai mari, printre semnele care trădează începutul unei viroze se numără și cefaleea sau durerile musculare.  

Cum tratăm virozele respiratorii?

De fiecare dată când micuțul dă semne că ar putea avea o viroză respiratorie, este absolut necesară o vizită la medicului pediatru.  

“Inainte să ajungeți la cabinetul medical, îi puteți administra copilului picături nazale cu ser fiziologic, pentru ușurarea respirației, siropuri mucolitice, care fluidifică mucusul din arborele respirator, sau antipiretice, în cazul în care are stări febrile”, completează dr. Florența Crețu, Specialist Ropharma.

Parteneri--