marți, august 9, 2022

Al doilea val de caniculă, în Europa. Sud-vestul continentului trece deja prin zile cu temperaturi extreme, care alimentează incendiile de vegetație din Peninsula Iberică și Franța. Meteorologii vorbesc despre o „cupolă de foc” care va aduce caniculă și în România.

Așa-numita „cupolă de foc” este o zonă de presiune ridicată, care captează căldura și care a provocat creșterea temperaturilor pe continent și nu numai, scire libertatea.ro.

Te-ar mai interesa: Vlad Ciurea ne învață cum să blocăm gândurile nega...

Unele țări se confruntă deja cu temperaturi extreme. În Spania, meteorologii au emis un cod roșu de caniculă pentru regiunea Andaluzia.
Unele regiuni sunt „sufocate” de căldură, în special Andaluzia, în sud, Extremadura, în sud-vest, și Galiția, în nord-vest.

Temperaturi de peste 45 grade Celsius

Ministerul Sănătății le-a recomandat oamenilor să bea multe lichide, să poarte haine lejere și să rămână la umbră sau în camere cu aer condiționat, pentru a evita ca „funcțiile vitale” să le fie afectate. Cea mai ridicată temperatură de miercuri a fost înregistrată în orașul andaluz Almonte, unde mercurul a atins 45,6 grade Celsius la ora locală 17.30. În Sevilla și Cordoba, temperaturile au depășit 44 de grade Celsius. În vestul Spaniei, lângă granița cu Portugalia, incendiile forestiere au devastat deja cel puțin 3.500 de hectare.

Te-ar mai interesa: Alertă medicală! Cercetătorii au descoperit un nou...

Picăturile de ploaie se evaporă înainte să ajungă la sol

Și în Portugalia se înregistrează temperaturi extreme, iar guvernul a decretat „starea de contingență” în toată zona continentală până vineri. Este un pas peste „starea de alertă” și al doilea cel mai înalt nivel de gravitate.
Institutul Portughez al Mării și Atmosferei a prognozat temperaturi maxime de până la 47°C în zilele următoare, însă acestea au fost revizuite ulterior la 45°C.

Te-ar mai interesa: Demență: semnul din limbă care poate sugera volumu...

Deși ar putea avea loc și furtuni, meteorologii avertizează că orice ploaie se poate evapora înainte de a ajunge la sol, relatează BBC. Turismul este deja afectat, chiar și în zone încă neatinse de incendii. În populara destinație turistică Sintra, lângă Lisabona, palatele naționale, castelul și alte atracții sunt închise prin ordin guvernamental.

Alertă și în Marea Britanie

Din Peninsula Iberică, valul de căldură se îndreaptă către nord-vestul Europei, spre Franța și Marea Britanie. Autoritățile de la Londra au emis o alertă portocalie, a doua cea mai înaltă dintre cele trei niveluri, pentru duminică, 17 iulie.

Te-ar mai interesa: Fructe și legume cu pesticide: Lista celor mai per...

Un oficial din domeniul climei a spus că există șanse ca să fie depășită cea mai ridicată temperatură din Marea Britanie, de 38,7°C, înregistrată pe 25 iulie 2019 la Grădina Botanică din Cambridge. „Unele modele au produs temperaturi maxime de peste 40 de grade Celsius în anumite părți ale Marii Britanii în weekendul care urmează și nu numai”, a declarat Rebekah Sherwin meteorologul șef adjunct al Met Office.

Te-ar mai interesa: Ai 40 de ani? Consumă aceste alimente pentru o săn...

Incendii de vegetație în Franța

Și Franța se confruntă cu temperaturi ridicate, care au declanșat incendii de vegetație în mai multe zone. 1.000 de hectare de pini au luat foc la sud de Bordeaux, forțând evacuarea a 150 de persoane din locuințe. În apropiere de Duna Pilat, cea mai înaltă dună de nisip din Europa, un alt incendiu a cuprins aproximativ 700 de hectare de pini, iar 6.000 de persoane care campau în zonă au fost evacuate, potrivit oficialilor locali. Pentru a limita riscul de incendii accidentale, unele orașe, printre care Toulouse și Lourdes, au făcut modificări în programul de Ziua Națională, în timp ce autoritățile din Nimes a anulat focurile de artificii tradiționale.

Un nou val de caniculă în România

Și România va trece în perioada următoarea printr-un nou episod de caniculă. Vremea va fi caniculară în majoritatea regiunilor, începând cu 14 iulie, cu temperaturi cuprinse între 30 și 34 de grade Celsius, iar din 18 iulie, valul de căldură și senzația de disconfort termic se vor intensifica, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie.
Citeşte întreaga ştire: Căldură extremă în Europa, cu recorduri de temperatură și incendii de vegetație. „Cupola de foc” afectează și România

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private